Iako moderni automobili dolaze sa mnogo prefinjenih sigurnosnih sistema i karakteristika, ponekad ipak završe u nesrećama. Prema carVertical-u, globalni udio oštećenih vozila je 52,4% svih vozila, pa statistički svaki drugi automobil pretrpi štetu nakon izlaska iz fabrike. Ono što je još interesantnije – neke marke vozila su sklonije nezgodama od drugih.carVertical je nedavno sproveo istraživanje kako bi otkrio koje marke automobila imaju najveći procenat oštećenih vozila i utvrdio prosječnu novčanu vrijednost tih oštećenja.

Kako je ovo istraživanje sprovedeno?

Istraživanje je sprovedeno analizom podataka o šteti iz 2 miliona izvještaja o istoriji koje posjeduje carVertical, firma koja prikuplja podatke iz pouzdanih baza podataka i institucija, obrađuje ih i pruža korisnicima izvještaje o istoriji, koji sadrže kilometražu, štetu, vlasništvo i druge bitne informacije.Primarni cilj istraživanja bio je da se otkrije koliko su česte evidencije štete među različitim markama automobila. Stoga su stručnjaci za podatke kompanije carVertical analizirali stvarne izvještaje o istoriji automobila napravljene za korisnike platforme.Prosječna novčana vrijednost štete izračunata je sumiranjem svih nezgoda određene marke i pronalaženjem prosjeka. Rezultati odražavaju koliko su ozbiljno oštećeni automobili određenih marki i koliko popravke obično koštaju.Drugi podatak otkriva prosječan broj nesreća po automobilu u okviru marke, koji je izračunat prebrojavanjem broja nesreća određene marke i dijeljenjem sa ukupnim brojem provjera istorije za tu marku.


Skoro tri četvrtine Teslinih automobila je učestvovalo u nesreći

Tesla zauzima prvo mjesto među najoštećenijim markama automobila – 74,3% provjerenih izveštaja o istoriji Tesle imalo je evidenciju oštećenja, a slijede Hyundai (69,1%) i Subaru (68,7%). Reno (40,8%), Alfa Romeo (40%) i Fijat (39,5%) su 3 najmanje oštećena brenda.Razlog za takve razlike se često može objasniti prostom logikom. Reno i Fijat uglavnom nude pristupačne automobile male snage koji su ekonomični i odlično služe kao porodični automobili i ne voze se agresivno.Hyundai nudi pristupačne, ali „kul“ modele, što je savršen recept za mlade i neiskusne vozače. Subaru automobili su generalno bezbjedni i pouzdani, ali vozači često ne znaju kako da rukuju vozilima sa pogonom na sva četiri točka u opasnim situacijama.U međuvremenu, Teslini modeli su skupi i puni sigurnosnih sistema, ali malo ko je naviknut na njihovo brzo, skoro trenutno ubrzanje.“Postoji ovaj paradoks sa Teslom, koji istovremeno ima jedan od najnaprednijih sistema autonomne vožnje, a istovremeno i najviše nesreća. Toliki broj nesreća može sugerisati da vozači ili nisu navikli na Teslino snažno ubrzanje ili jednostavno ne obraćaju dovoljno pažnje na vožnju. „Nije tajna da se najveći dio oštećenih Tesli isporučuje iz SAD“, objašnjava Matas Buzelis, šef komunikacija u kompaniji carVertical.

Ferari i Lamborgini se hvale najskupljim štetama

Nije iznenađujuće da se najveća prosječna vrijednost štete pripisuje Ferariju (94.149 evra) i Lamborginiju (64.608 evra), što je nekoliko puta više od ostalih brendova na ovoj listi. Tesla (14.320 evra), Dodž (9.522 evra) i Porše (8.588 evra) zaostaju za brendovima luksuznih automobila sa znatno nižim troškovima popravke.Visoka prosječna vrednost oštećenja ukazuje na to da su popravke skupe ili da su oštećenja na određenim modelima ozbiljna. Dok se egzotični automobili mogu pohvaliti desetinama hiljada troškova, prosječna šteta za BMW automobile je 3.994 evra, Folksvagen – 3.539 evra i Tojota – 3.011 evra. Istraživanje je pokazalo i globalnu prosječnu vrijednost štete, koja iznosi 3.574 evra. Ovo bi trebalo da pomogne da se uporedi da li su troškovi visoki ili niski.„Što se tiče cijene, nesreće sa superautomobilima su na drugom nivou. Čak i manja ogrebotina može doneti neke cifre koje suze oči, pa nije ni čudo zašto su Ferari i Lamborgini na vrhu liste“, – kaže M. Buzelis.

Porše ima najveći prosječan broj zabilježenih šteta

Kao što se može očekivati, postoji jaka korelacija između automobila koji imaju najmanje jedan zapis o šteti i onih koji imaju najviše slučajeva oštećenja po automobilu u prosjeku. Porše zauzima prvo mesto sa 1,71 slučajem štete u prosjeku po automobilu, a slijede Tesla (1,58) i Hyundai (1,52).Pežo (0,75), Reno (0,73) i Fijat (0,7) imaju najmanji udio u evidenciji štete. Ovi proizvođači uglavnom proizvode jeftine i ekonomične automobile, pa njihovi vlasnici rijetko voze brzo ili agresivno.“Postoji mala korelacija između najpopularnijih marki oštećenih automobila i najvećeg prosječnog broja evidentiranih šteta. Međutim, prosječna starost provjerenih automobila na našoj platformi je oko 9,5 godina i, normalno, vozila nekih marki su oštećena dva puta tokom tog perioda“, – kaže M. Buzelis.Istraživanje je takođe otkrilo nekoliko ekstremnih slučajeva, uključujući Mercedes-Benz sa 35 zapisa o šteti u CarVertical izveštaju o istoriji. Višestruka oštećenja automobila su uobičajena i stvaraju još veće rizike, jer takva vozila možda nisu bezbjedna za vožnju.