U toku alkotestiranja policija koristi posebne uređaje za ovu namjenu, pa da pogledamo koji je njihov princip rada, greška mjerenja i način upotrebe.

Alkometar ili alkotester mjeri sadržaj alkohola, odnosno etanola, u vazduhu uz pomoć elektro-hemijskih senzora.

Vazduh koji se izdahne u uređaj, prolazi kroz komoru između dvije elektrode od platine, gdje dolazi do oksidacije alkohola i nastaje kiselina, a uređaj mjeri jačinu struje između elektroda.

Što je veći sadržaj alkohola u vazduhu, to će biti veća količina kiseline, biće očitana veća struja koja teče između elektroda i aparat bilježi veće očitanje alkohola.

alkohol 2Uređaj koji koriste domaće policijske službe je AlcoQuant 6020 njemačkog proizvođača Envitec.

Prema zvaničnom korisničkom uputstvu, ovaj aparat radi na temperaturama između -10°C i +50°C, ima memoriju u kojoj čuva podatke za zadnjih 10.000 mjerenja alkohola, a raspon sadržaja alkohola u krvi koji može mjeriti je između 0 i 5,5 promila.

Kalibraciju uređaja vrši ovlašteni servis na svakih 6 mjeseci.

Cijena AlcoQuanta 6020 je oko 1.500 KM, a jedan originalni nastavak za usta košta oko 1 KM.

alkohol 4Uređaj ima opciju pasivnog mjerenja, koja se provodi bez postavljanja nastavka za usta, a njena uloga je da utvrdi da li uopšte alkohola u vazduhu – nakon mjerenja daje samo signal da/ne.

Greška mjerenja alkometra

Kao i svaki drugi mjerni uređaj, i ovaj aparat ima svoju grešku mjerenja:

-između 0 i 1,0 promila, greška je +/- 0,05 promila

-između 1,0 i 2,0 promila greška je +/- 5% od izmjerene količine

-iznad 2,0 promila greška je +/- 10% od izmjerene količine

Šta ovo znači kod mjerenja alkohola u krvi?

To znači da je teoretski moguće da aparat prikaže sadržaj alkohola u krvi od 0,05 promila, iako osoba uopšte nema alkohola u krvi.

Iako je zakonska granica za vozače putničkih vozila 0,3 promila, za profesionalce i mlade vozače je ovaj iznos 0,0 promila, pa je moguće da platite kaznu iako niste krivi.

Takođe je moguće da stvarno imate 0,28 promila i ispod ste zakonske granice, ali aparat očita 0,31 promil (jer je tolika greška mjerenja) i ostajete bez vozačke na mjesec dana i 100 KM.

Ipak, ako imate primjedbu na izmjerenu količinu alkohola u krvi, dokazivanje greške mjerenja morate uraditi na sudu, a prema dosadašnjem iskustvu, u 99% slučajeva mjerenjem alkohola vađenjem krvi se dobije veća vrijednost nego mjerenjem alkotesterom.

Više o pravima vozača kod alkotestiranja, možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić