Ove godine MUP RS je iz saobraćaja isključio preko 14.000 vozača zbog vožnje u pijanom stanju. Konzumacija alkoholnih pića je kulturološki jako izražena kod nas, pa i pored sve većih kazni, trend vožnje u pijanom stanju ne jenjava.

Razne državne agencije i mediji obavještavaju javnost o uticaju alkohola na reakcije vozača i iznose crne statistike, ali niko se ne bavi štetom nastalom u slučaju saobraćajne nezgode, gdje su učesnici bili pod uticajem alkohola.

Namjena ovog teksta nije da ubijedi nekog ko redovno vozi pijan da to ne čini, već je više namijenjen vozačima koji u predstojećem periodu budu u situaciji da voze nakon popijenih par pića.

Može vam se činiti i da niste toliko “pod gasom”, ali jedna stvar je subjektivni osjećaj, a drugo cifra na alkotestu. Možda pijani imate brže reakcije nego trijezan mladi vozač – to zakon ne uvažava.

alkohol 4

Ko se po zakonu smatra pijanim licem?

Kako je definisano Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, za lice pod uticajem alkohola se smatra svako lice kod kojeg se utvrdi koncentracija alkohola u organizmu veća od 0,3 promila.

Ovaj iznos ne važi za profesionalne vozače, vozače mlađe od 21 godinu i one sa manje od 3 godine vozačkog staža, jer oni ne smiju imati više od 0,0 promila.

Koji problemi mogu nastati za vozača, u slučaju da pijan učestvuje u saobraćajnoj nezgodi?

saobracajka 3Svi smo već čuli frazu: „kad si pijan, osiguranje ti ne važi” ili “ako si pijan, uvijek si kriv”, ali šta to zapravo znači?

Svaki vlasnik vozila prilikom registracije mora da priloži polisu osiguranja od auto odgovornosti. To znači da u slučaju da svojom krivicom napravite saobraćajnu nezgodu, osiguranje preuzima obavezu da isplati nastalu štetu oštećenom, a vi popravljate sopstveni auto o svom trošku.

Ako skrivite saobraćajku pod uticajem alkohola, prema zakonu o osiguranju, gubite prava iz osiguranja. Tada osiguravajuća kuća gdje ste uplatili polisu isplaćuje štetu oštećenom, a zatim od vas potražuje ovaj iznos odnosno tzv. regresni dug.

saobracajka 2Kao primjer može poslužiti slučaj u Gradišci, gdje je vozač svojim Audijem presjekao put sugrađaninu u Golfu 5, pa ga je Golf udario u desna bočna vrata.

Na Golfu je oštećen branik, maska i hauba, a nakon udesa auto je bio u voznom stanju, te niko nije povrijeđen.

Minimalna šteta, otprilike nešto ovako:

saobracajka 4Budući da se učesnici u nezgodi nisu mogli dogovoriti oko plaćanja štete na licu mjesta, pozvana je policija, koja je kod vozača Audija utvrdila 0,90 promila alkohola.

Nakon par sedmica, osiguranje je isplatilo štetu oštećenom vozaču u visini od 2.400 KM i zatražilo od vozača koji je uzrokovao nezgodu da istu uplati osiguranju.

Vozač Audija je saznao da je Golf popravljen za samo 500 KM, pa je zaključio da je osiguranje isplatilo nepravedno veliku sumu i odbio da istu nadoknadi.

Tako je ovaj slučaj završio na sudu, gdje ga je osiguravajuća kuća tužila za ukupan iznos štete, plus sudske troškove, takse i kamate na dug.

Kako je kod nas sudstvo dosta sporo, slučaj je došao na red tek za 4 godine. Sud je angažovao vještaka mašinske struke da obračuna stvarno nastalu štetu na vozilu, a ovaj je nalazom potvrdio iznos koji je isplatilo osiguranje.

sudnicaNaknada štete podrazumijeva vraćanje stvari u stanje koje je bilo prije nezgode, tako da su u ovom slučaju obračunate cijene novih originalnih dijelova, potrošnog materijala i rada ovlaštenog servisa.

Sud ne odlučuje o iznosu cijene popravke i kvalitetu iste nego o iznosu štete, a da li će oštećeni popravljati vozilo u garaži sa polovnim dijelovima ili u ovlaštenom servisu je njegov izbor.

Čak i kada je popravljen u ovlaštenom servisu, auto koji je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi ima manju vrijednost na tržištu polovnih automobila, pa se i ovo umanjenje vrijednosti uzima kao faktor kod obračuna štete.

Sud je presudio u korist osiguravajuće kuće, pa je akter iz ove priče zbog par piva platio nastalu štetu, višegodišnje kamate, rad advokata, sudske troškove i troškove vještačenja, što je iznosilo duplo u odnosu na početnu cifru. Naravno, dodatno je prekršajno kažnjen zbog vožnje u alkoholisanom stanju, a morao je i vlastito vozilo da popravi.

novac, euroŠta ako niste krivi za saobraćajnu nezgodu, a bili ste pod uticajem alkohola?

Situacija gdje stojite na semaforu i neko vas udari u zadnji dio auta, ne znači da ste krivi za nesreću, u smislu osiguranja. Svakako ćete prekršajno odgovarati za vožnju u alkoholisanom stanju, ali kako niste doprinijeli nesreći, osiguranje vozača koji vas je udario je dužno da vam isplati štetu.

Šta ako su oba vozača bila pijana prilikom nesreće?

U ovom slučaju sud odlučuje o učešću u nezgodi i uticaju alkohola na istu, uz pomoć vještaka saobraćajne struke i toksikologa, a uzima se u obzir učinjeni prekršaj, brzina, količina alkohola u krvi kod svakog od vozača itd.

Ako npr. vozač X pretiče velikom brzinom, a vozač Y naglo skrene lijevo i dođe do nezgode, sud može utvrditi da je vozač koji je preticao imao pogrešnu procjenu brzine zbog dejstva alkohola, pa je zbog toga njegovo učešće u nesreći 30%.

To znači da će osiguranje vozača Y isplatiti 70% štete nastale na vozilu vozača X.

Drugi vozač je izvršio nagli manevar skretanja, odnosno nije obratio pažnju na okolna vozila zbog smanjene uračunljivosti pod uticajem alkohola, pa je njegov udio u nesreći 70% i pripada mu samo 30% sume od naknade štete.

U svakom slučaju, obojica će biti prekršajno kažnjena zbog vožnje pod uticajem alkohola.

alkohol 2Ukoliko napravite saobraćajnu nezgodu i udaljite se sa mjesta nesreće da izbjegnete alkotest, automatski gubite pravo na osiguranje, isto kao da je utvrđena prekomjerna količina alkohola u organizmu i snosite sve troškove nastale u nezgodi.

Takođe, ako napravite štetu samo na svom vozilu, npr. slijetanjem sa puta, nemate pravo na naknadu štete, osim u slučaju da imate posebno kasko osiguranje, mada takva polisa takođe ne vrijedi ako ste vozili pod uticajem alkohola.

Sveukupno gledajući, ako napravite nezgodu sa materijalnom štetom pod uticajem alkohola, to u suštini znači da će na vaš račun svi zaraditi: osiguranje, advokati, šlep služba, limari, država i sudovi, pa čak i onaj kome štetu napravite.

Ako se desi teška povreda ili smrt, saobraćajna nesreća može biti događaj koji mijenja tok vašeg ili tuđeg života, a sve se to može spriječiti jednim pozivom taksi službi.

Koja su prava vozača kod alkotestiranja, pročitajte ovdje.

Vladimir Grujić