Budući da proljeća praktično i nema, već iz zimskih jakni prelazimo direktno u ljeto, za vozače je redovan problem kako rashladiti automobil koji je dugo stajao na suncu.

Iako sad većina automobila ima klima uređaj, temperatura u zatvorenom automobilu može dostići 50 stepeni, što je preveliki zalogaj za klimu, čak i kod novih vozila.

Ako niste preduzeli mjere da spriječite zagrijavanje auta, dočekaće vas “auto-sauna”, koja nije samo neprijatna, nego može predstavljati bezbjedonosni problem.

Poznato je da vozači pri visokim temperaturama imaju usporene reakcije, pa je jako bitno rashladiti automobil što prije.

Kako je vazduh u automobilu puno topliji od vanjskog, potrebno ga je nekako izbaciti, a za brzu ventilaciju kabine poslužiće ovaj trik:

1. Spustite suvozačev prozor

2. Nekoliko puta široko otvorite, pa zalupite vrata (naravno, ne prejako)

Pritisak koji stvaraju vozačeva vrata izbacuje vreli vazduh kroz prozor, pa ćete temperaturu u kabini spustiti za desetak stepeni – ne zvuči mnogo, ali sigurno se nećete momentalno preznojiti kada sjednete u auto.

Uključite klima uređaj na recirkulaciju i vozite sa spuštenim prozorima par stotina metara, a zatim podignite prozore i podesite klima uređaj po želji.

Kako pripremiti klimu za vrućine, možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić