Motorna ulja predstavljaju bitnu stavku kod održavanja automobila. Poznato je da ulje ima 3 glavne funkcije: da podmazuje, hladi i čisti elemente motora. U BiH se uvozi preko 100 brendova, ali kako izabrati odgovarajuće?

Imajući u vidu činjenicu da smo tržište sklono nelegalnim radnjama, gdje postoje prevare sa servisima, gorivom i kilometražom automobila, svaki vlasnik automobila se nekad zapitao, kako biti siguran da je ulje koje koristim 100% kvalitetno i originalno?

Kupovinom falsifikovanog ulja u najboljem slučaju dobijate prepakovano ulje iz velikih bačvi, a u najgorem slučaju reciklirano ulje nepoznatih karakteristika koje može napraviti ozbiljnu štetu na motoru.

motorna ulja 3

Iako je posljednjih godina sve manji broj slučajeva falsifikovanih motornih ulja, ostala su u sjećanju vremena kada su se redovno privodile ekipe koje su u „kućnoj radinosti“ pakovale motorna ulja velikih svjetskih proizvođača.

Nešto kao ova manufaktura u Rusiji:

motorna ulja 1

Šta bi to bilo originalno motorno ulje?

Definicija bi bila – ulje proizvedeno po proizvođačkoj specifikaciji pod zaštićenim brendom, u sertifikovanom pogonu i isporučeno putem ovlaštene distributerske mreže.

Kakve su šanse da vlasnik automobila kod nas dobije isti proizvod kao Švabo, Englez, Švajcarac itd? Imajući u vidu da smo malo tržište, sa zastarjelim voznim parkom, male su šanse da neki veći proizvođač ozbiljno računa na nas. Tužno jeste, ali to je kapitalizam.

motorna ulja 8

Stavite se na mjesto menadžera prodaje nekog proizvođača iz npr. Njemačke. Tamo se godišnje proda preko 3 miliona novih automobila, dok su kod nas vozila stara 12 godina u prosjeku, a novih kupimo maksimalno oko 9.000 godišnje.

Nova auta troše moderna maziva, koja su znatno skuplja nego 10W40 polusintetika koja vlada našim radionicama.

Kako izgleda prodajni sastanak u toj velikoj firmi?

– Rudolf, koliko smo Motoröl prodali u Deutschland im Oktober? 2.000 tonen skupog 0W20 Motoröl.

– A koliko smo prodali u Bosnien? 200 tonen jeftinog 10W40 Motoröl.

Šta će direktor prodaje da uradi? Da pojača marketing i kvalitet na tržištu gdje se u malom broju prodaju najjeftiniji proizvodi? Naravno da ne, već će da odobri novu marketinšku akciju za tržište EU i ode u laganu šetnju kraj Bodenskog jezera bez razmišljanja o Balkanu.

Šalu na stranu, šta nam je onda činiti?

Ako ste se već odlučili za određeni brend, dobar put je potražiti distributera na zvaničnom sajtu proizvođača. To znači da imaju direktni ugovor, što pored kvaliteta i originalnosti znači i tehničku podršku. Ako ih na sajtu nema za našu zemlju, ne mora značiti da neko ovdje prodaje falš robu ili na crno.

Proizvođači maziva često distributerima postavljaju uslov u smislu količine prodate robe, kako bi ih postavili na navedeni sajt. Kako je već poznato da je naše tržište malo u svjetskim razmjerama, distributeri teško postižu ovaj uslov, ali ih ima, pa treba malo potražiti po internetu.

Prošla su vremena „generalnih distributera” u smislu da postoji samo jedan ekskluzivni zastupnik brenda za jednu zemlju. Zakoni EU strogo zabranjuju ovu praksu jer se na taj način stvara monopol, što otvara mogućnost manipulacije cijenom itd.

Svaka firma registrovana za distribuciju maziva može da ode u fabriku i kupi šleper motornog ulja.

motorna ulja 4

Jedina sigurna opcija da se uvjerite u kvalitet ulja bi bila analiza u laboratoriji, ali ko još ima vremena i novca da se sa tim bavi?

4 stvari na koje trebati obratiti pažnju su:

Cijena – ako je ulje nenormalno jeftino, to je jasan znak da nešto nije u redu. Čak i ako je 100% originalno, može biti iz neke stare serije (obično je 5 godina rok trajanja).

Pakovanje – uporedite pakovanje sa dizajnom na sajtu proizvođača, ako nije identičan to može biti znak za sumnju. Takođe, pogledajte izgled pakovanja, proizvođači koriste mat hrapavu plastiku kako bi se lako držalo prilikom sipanja, bez klizanja iz ruke, dok falš roba ima glatku plastiku koja je jeftinija.

Obratite pažnju na utisnuti logo na kantici – trebao bi biti pravilan, a linija koja pokazuje nivo ulja jednake širine čitavom visinom kantice.

Etiketa je nazad obično dvodijelna i može se odlijepiti, a ispod su dodatne informacije. Pojedini proizvođači ubacuju i serijski broj, koji možete poslati na provjeru.

Boja i miris – falsifikovana ulja se često prave od recikliranog maziva pa imaju karakterističan miris izgorjelog ulja i tamno smeđu boju, dok bi originalno ulje trebalo biti zlatno-žute boje.

Prodavac – ako ikako možete, izbjegavate kupovinu sa sumnjivih mjesta i bez fiskalnog računa. Sigurna kupovina može biti specijalizovana prodavnica, benzinska pumpa ili kvalifikovani servis.

motorna ulja 7

Ako želite da izbjegnete sumnju, a opet dobijete kvalitetno ulje po povoljnoj cijeni, možete se okrenuti manje poznatim brendovima. Kako imaju manji kapacitet proizvodnje i bore se za svako tržište, obično nema veće razlike između proizvoda koje plasiraju ovdje i u Zapadnoj Evropi.

Nisu interesantni falsifikatorima, u smislu kvaliteta su blizu najvećima, a zbog manje poznatog brenda cijena je primjerenija našem tržištu.

Na kraju ostaje i da se sami uvjerite u kvalitet pojedinog brenda. Ukoliko nema povećane potrošnje ulja, što je najlakše izmjeriti bez troškova analize, to je već prvi korak ka povjerenju.

Neka vas promjena boje ulja previše ne zamara – moderna motorna ulja imaju jake deterdžente, pa će ulje brzo pocrniti zbog rada ovih aditiva, a ne zbog stvarne degradacije ulja.

Većinom proizvođači automobila na svojim sajtovima objavljuju koja maziva imaju odobrenja za upotrebu, pa tako možete provjeriti pojedine robne marke.

Mercedes ima jako dobar sajt za sve automobilske tečnosti koji se zove BeVo Mercedes Benz, možete ga pogledati ovdje.

Vladimir Grujić