Sa sve više slučajeva corona virusa, vrijeme je da sprovedemo preventivne mjere, kako bi sačuvali sebe i saputnike od bolesti.

Kako navodi razne agencije, virus se najduže zadržava na metalu, plastici i tkanini, praktično na svim dijelovima automobila, pa je od velikog značaja uraditi temeljnu dezinfekciju što češće.

Ovo posebno važi za službena auta, kod kojih se mijenja više vozača ili za taksiste, koji su u kontaktu sa velikim brojem putnika, pa je samim tim i mogućnost zaraze veća.

Ovdje ćemo se pozabaviti dezinfekcijom unutrašnjosti automobila, kao i vanjskih dijelova, kvaka, itd., na način koji je siguran, a opet bezopasan po elektroniku i materijale automobila.

Eksterijer automobila

Većina dezinfekcionih sredstava sadrži alkohol, koji nije najbolji prijatelj lakiranih površina, pa za vanjske kvake i dio vrata koja dohvatate pri zatvaranju, je najbolje koristiti dobri stari sapun.

Sapunicom detaljno operite ove dijelove najmanje minut, a onda obilno isperite – to bi trebalo biti dovoljno za uništavanje virusa.

Enterijer automobila

Prvo što trebate uraditi je da pobacate smeće iz kabine – sve papire, boce, kutije od žvakaćih guma i cigareta – sve mora u kantu za smeće.

Sljedeći korak su unutrašnji dijelovi koji se dohvataju rukama, u prvom redu ručke na vratima, kopča sigurnosnog pojasa, ručke na krovu, srednji retrovizor, volan, mjenjač itd.

Ovi materijali takođe ne reaguju dobro sa alkoholom – može ih izblijediti ili napraviti fleke, pa se preporučuje upotreba maramica za dezinfekciju (mogu se kupiti na bezinskim pumpama ili marketima), ali je bitno da su namijenjene za automobile.

Ukoliko to nije naglašeno, provjerite ih na manje vidljivom mjestu, kako ne biste oštetili plastiku, jer mogu biti previše agresivne.

Ako vam navedene maramice nisu pri ruci, enterijer možete čistiti krpom namočenom u sapunicu.

Obratite pažnju da iz krpe ne curi voda sa sapunicom, jer postoji mogućnost da dospije u prekidače u kabini i napravi kratki spoj, već je bolje da iz više prolaza detaljno očistite ove površine, a zatim drugom vlažnom krpom bez sapunice isperete.

Posebnu pažnju obratite na prekidače radija, klime i navigacije – takođe ih nije dobro čistiti alkoholom niti previše vlažnom krpom, već kao i ostale dijelove enterijera, sa malo sapunice i vlažnom krpom.

Ovaj postupak je poželjno ponoviti više puta, kako biste prošli sve površine i pokrili sva mjesta, na tabli, u pretincima u vratima, držačima za čaše, itd.

Što se tiče ostatka unutrašnjosti, na sjedištima se virusi i bakterije takođe mogu zadržati, ali kako je prenos sa ovih površina nešto teži, možete ih tretirati dezinfekcionim sredstvom u spreju sa najmanje 60% alkohola (takođe provjerite na manjoj površini kako će materijal reagovati).

Posebnu pažnju obratite na poleđinu prednjih sjedišta, jer ih djeca na zadnjim sjedištima mogu dodirivati.

U slučaju da imate kožna sjedišta, stvar je nešto jednostavnija, jer se ova sjedišta lako brišu dezinfekcionim sredstvom ili običnim alkoholom, ali da biste spriječili da od njega sjedišta ispucaju, namažite ih posebnim sredstvom za njegu kože.

Poželjno je da tokom rada koristite rukavice, nakon čišćenja enterijera operite ruke, a krpe operite na visokoj temperaturi (iznad 60 stepeni).

Nemojte zaboraviti očistiti ključ!

Na njega mnogi zaborave – realno se najviše dodiruje u toku dana i na njemu se može zadržati virus, a za njega važe pravila kao i za druge dijelove od plastike.

Još jedna bitna stvar je čep rezervoara za gorivo, nikad ne znate ko ga je sve dodirivao na pumpi.

Evo još jednom podsjetnik šta sve trebate redom očistiti (napravite sebi screen-shot):

 • kvake vanjske
 • ručke na svim vratima
 • ručke na krovu
 • sigurnosni pojas
 • volan
 • ručice iza volana
 • ručicu mjenjača
 • srednji retrovizor
 • prekidači klime, radija, podizača prozora
 • zadnja strana prednjih sjedišta
 • ključ
 • čep rezervoara

Auto trebate redovno provjetravati, a vođenje računa o čistoći svog automobila vam može pomoći da se sačuvate u epidemiji virusa.

Vladimir Grujić