Dobro osvjetljenje je ključna karika sigurne vožnje po noći, kako bi se blagovremeno uočili pješaci, biciklisti, znakovi, prepreke na putu itd., a ovo je pogotovo važno za vrijeme jeseni i zime, kada je i više padavina.

Moderni automobili danas imaju ugrađene ksenonske, LED, pa čak i laserske farove, koji imaju snažan snop svjetlosti, ali opet na većini automobila na domaćim cestama su ugrađeni klasični halogeni farovi.

Ugradnja ksenon svjetala

Cijena ksenonskih setova za naknadnu ugradnju značajno se spustila zadnjih godina, a reklame za ove setove obećavaju mnogo jače osvjetljenje puta.

Nijedan od servisa koji se bave ugradnjom ksenon svjetala ne napominje da su ova svjetla protivzakonita u EU i da je moguće da platite kaznu (u Njemačkoj je 90 eura), ako vas policija zaustavi.

Ko god često vozi noću, svjedok je da se kod nas mogu vidjeti automobili koju imaju prejake i nepravilno podešene farove koji smetaju vozačima ispred i onima koji koji dolaze u susret, ali u BiH još uvijek nema propisa koji reguliše naknadnu ugradnju ovakvih sijalica.

Po evropskoj direktivi ECE 48, svi automobili sa ksenonskim farovima moraju imati obavezno ugrađen sistem za pranje farova, kao i uređaj za automatsku regulaciju visine snopa.

Ovo je obavezno jer su ksenonska svjetla vrlo jaka, pa u slučaju da je far zaprljan dolazi do raspršivanja svjetlosti koja može zaslijepiti ostale učesnike u saobraćaju, a takođe, ako se automobil optereti većom težinom, dolazi do podizanja prednjeg kraja, a time i snopa svjetlosti, što ometa vozače iz suprotnog smjera.

audi tt

Kod fabričkih ugrađenih ksenon farova na autu, prskalice i automatska vertikalna nivelacija fara nisu dodatna oprema, nego su obavezna oprema i sastavni su dio paketa ksenon farova, kada se auto isporučuje sa njima.

Proizvođači setova za naknadnu ugradnju se često ograđuju od tužbi, tako što “sitnim slovima” na pakovanju navedu da svjetla nisu za upotrebu na javnim putevima.

Mislite da ovo za kazne nije tačno?

Tražite od servisera potvrdu da se farovi mogu koristiti na javnim putevima i da on preuzima punu odgovornost za slučaj tehničke neispravnosti, pa ćete vidjeti koliko njih će pristati da vam izda takav dokument.

Jedina legalna naknadna ugradnja je zamjena kompletnog fara i instalacije za pranje farova sa drugog automobila, koji ima ugrađene fabričke ksenon farove, što je prilično skupo.

Zamjenske halogene sijalice

Nakon što smo utvrdili da su automobili sa naknadno ugrađenim ksenonima tehnički neispravni u EU, da vidimo šta to možemo uraditi da imamo bolju osvijetljenost noću, a da ne platimo kaznu i da ne smetamo ostalim vozačima.

Iako napredak nije toliko uočljiv, veliki svjetski proizvođači su ulagali u razvoj halogenih sijalica, tako da danas na tržištu postoje halogene sijalice koje nude znatno veću snagu svjetlosnog snopa, a opet sve u skladu sa standardima.

Pomenute sijalice su skuplje od običnih, preporuka je da se kupuju u paru, tako da imate jednak snop iz oba fara.

  1. Philips X-tremeVision

Philips je jedna od najpoznatijih marki u svijetu rasvjete, a oni tvrde da su u trećini auta na svijetu ugrađene upravo njihove sijalice.

Za liniju X-tremeVision sijalica tvrde da isporučuju 100% jači snop u odnosu na standardne sijalice, odnosno da je osvijetljeno polje duže za čak 35 metara.

Ipak, ove sijalice imaju nešto kraći radni vijek i koštaju oko 90 KM za par (H7).

  1. PIAA Xtreme White Plus

Ljubiteljima motosporta je ova marka poznata sa raznih reli automobila, a sijalice proizvode od 1963. godine.

Iz ove firme tvrde da njihove sijalice spajaju dugotrajnost i jaku svjetlost i na njih važi garancija od jedne godine.

Metalni dijelovi ove sijalice su izrađeni od aluminijuma, koji bolje odvodi toplotu, što garantuje trajnost, ali koštaju oko 140 KM za par (H7), što je dosta skupo.

  1. Osram Nightbreaker

Osram je takođe jedna od velikih firmi koje se bave rasvjetom, a serija Nightbreaker je već odavno na tržištu.

Imaju više verzija, Xenarc, Laser, Silver, ali već osnovna verzija obećava 100% jače svjetlo od osnovne halogene sijalice i snop dužine 130 metara.

Night Breaker Silver je optimalna u smislu trajnosti i jačine svjetla, a koštaju oko 50 KM za par.

Sa Osram Night Breaker sijalicama imam dobro iskustvo, daju primjetno bolje svjetlo, a trajne su, jer su mi na Audiju B6 sijalice pregorjevale svaka dva mjeseca, a Nightbreakeri su trajali preko godine i na kraju sam prodao auto sa njima.

Vladimir Grujić