Zimske gume su obavezne od 15. novembra, pa da pogledamo kojim se pravilima treba voditi kod kupovine ove obavezne zimske opreme.

Kod izbora gume treba uzeti u obzir kilometražu koju prelazimo, relacije kojima vozimo i tip gume koji odgovara našem automobilu.

Veliku ulogu imaju i finansije, ali uvijek treba voditi računa da ušteda na gumama može dovesti do smanjene sigurnosti u zimskim uslovima.

Domaće zakonske odredbe omogućavaju da se tokom zime vozi i na ljetnjim gumama, ako dubina profila nije ispod 4 mm (uz lance u prtljažniku).

Dva seta guma (zimske + ljetnje) su velika stavka u kućnom budžetu, pa ćemo sada razmotriti sve opcije vožnje u zimskim uslovima.

Nećemo komentarisati kamikaze koji voze cijelu godinu na potrošenim ljetnjim gumama već idemo na prvi slučaj:

Vožnja na kvalitetnim i novim ljetnjim gumama čitavu godinu + lanci u slučaju potrebe

Na prvi pogled solidno rješenje, ali najlošija zimska guma je sigurnija od najbolje ljetnje gume u zimskim uslovima, kada poredimo nove gume.

Ljetnja guma je napravljena od mješavine koja je tačno namijenjena za vožnju na suvoj podlozi i već na temperaturi od 7°C gubi prijanjanje i postaje rizična za vožnju. Zbog toga su zimske gume sigurnije za vožnju pri niskim teperaturama, čak i ako nema snijega.

Ipak, ako živite u južnim krajevima gdje nema previše ledenih dana i sa malo snježnih padavina i ne prelazite veliku kilometražu, možete razmotriti i kupovinu all-season odnosno cjelogodišnjih guma.

Naravno, postoji i opcija da se jednostavno ne vozi u toku onih dana kada je snježni pokrivač preveliki.

Vožnja na ljetnjim gumama + zimske na pogonskim točkovima

Jedna od najgorih kombinacija za sigurnost vožnje, jer uloga guma nije samo da osiguraju kočenje i vuču, već i da zadrže kontakt sa putem u krivinama.

Zimske gume samo na pogonskim točkovima daju lažni osjećaj sigurnosti, pa vozač može da vozi brže nego što je preporučljivo sa ovom kombinacijom.

U slučaju da vozite automobil sa prednjim pogonom i zimskim gumama naprijed, može se desiti da zadnji kraj automobila prokliže u krivini jer nema dovoljnog trenja.

Takođe, ako vozite automobil sa pogonom nazad i gumama na zadnjim točkovima, u slučaju da trebate izvršiti nagli manevar volanom ili kočenje, možete destabilizovati auto i dovesti do izlijetanja sa puta.

Ako ste primorani na ovu kombinaciju, vodite računa da vozite izuzetno oprezno na snijegu ili poledici.

Mnogi testovi se pokazali da ni pogon na sve točkove ne pomaže puno u snijegu, ako nemate zimske gume.

Vožnja na zimskim gumama cijelu godinu

Vožnja zimske gume tokom cijele godine dovodi do ubrzanog trošenja i slabijeg prijanjanja, jer se smjesa zimskih guma na povišenim temperaturama praktično „topi“, što na kraju može više koštati nego da posjedujete 2 seta guma.

Takođe, zimska guma ima duži put zaustavljanja za oko 10% u odnosu na ljetnju gumu, kada se koči na suvom kolovozu i pri temperaturama višim od 7°C.

Vožnja na istrošenim zimskim gumama

Nova zimska guma ima oko 8 mm profila, a kada se potroši polovina, odnosno kada padne na 4 mm, zaustavni put pri kočenju na snijegu sa 60 km/h se produžava za čak 14 metara, prema podacima njemačkog Continentala.

Gume vremenom gube elastičnost, postaju tvrde i ispucaju, pa ih svakako treba zamijeniti ako pokazuju znakove trošenja.

Set zimskih i set ljetnjih guma

Najbolji sistem je da imate dva para guma.

Ok, sada smo „otkrili Ameriku“, ali evo zašto je to dobro, a na kraju može biti i jeftinije nego sve prethodno navedene opcije.

Sa dva para guma ćete ljeti imati nižu potrošnju goriva i buku, bolji zaustavni put i stabilnost u krivinama sa ljetnjim gumama, a bolje prijanjanje i kontrolu auta u zimskim uslovima vožnje.

Takođe, ako se odlučite na čelične točkove za zimske gume, možete izabrati uži i jeftiniji profil zimske gume i dodatno uštedjeti dva puta godišnje, jer ne morate skidate gume sa točkova.

Ako vodite računa o gumama, održavate ispravan pritisak i ne maltretirate ih sa ivičnjacima i rupama, setovi guma mogu potrajati i 5 bezbrižnih sezona.

Koji brend odabrati?

U testovima guma prednjači njemački ADAC, gdje se temeljno mjeri više parametara guma, kao što su put kočenja (na snijegu, ledu, mokrom i suvom), trajnost, potrošnja goriva i nivo buke.

Da bi izabrali pravu gumu za sebe morate uzeti u obzir vaše vozačke navike.

Ako tokom zime vozite na autoputu većim brzinama i prelazite veće kilometraže, uz čest snijeg i led, za vas je najbolji izbor top kvalitet iz ponude fabrika Continental, Michelin, Goodyear, Pirelli ili Dunlop (ne nužno tim redoslijedom).

Pored toga što nude bolju upravljivost, sigurnije kočenje i niži nivo buke, ove gume su dosta trajnije od ostalih guma.

oznake na gumamaU slučaju da zimi vozite do 5.000 km i za većinom gradsku vožnju, sasvim solidno će vam poslužiti gume iz srednjeg cjenovnog ranga, brendova Bridgestone, Fulda, Nexen ili Kumho.

Iako će za većinu vozača biti sasvim dovoljne, kombinacija guma srednje klase i automobila preko 200 ks možda nije najsretnije rješenje.

Kineske gume

Ako su finansije problem, vozači često posežu za najeftinijim rješenjem, a to su gume „Made in China“ koje su preplavile domaće tržište.

Dok se jednima diže kosa na glavi kada neko spomene ove jeftine gume, sa druge strane ima vozača koji su sasvim zadovoljni sa pneumaticima sa Dalekog istoka.

Teško je jednoznačno odrediti ove u smislu preporuke ili izbjegavanja, jer su ove gume sa vremenom znatno popravile kvalitet, a i između pojedinih proizvođača ima razlike.

Prednosti su, pored niske cijene i to što velike svjetske kompanije imaju vlastite fabrike na tlu Kine, što znači da je Kinezima dostupna tehnologija, odnosno kopiraju najveće svjetske marke.

Druga prednost je što sve gume koje se prodaju u EU moraju da zadovolje minimum karakteristika i da prođu proces homologacije, što se može vidjeti na bočnoj strani gume, oznaka E.

Iako se nekad smatralo da je bolje da ovaj broj što viši, broj uz oznaku E označava zemlju koja je odobrila homologaciju, pa je tako E1 Njemačka, E12 Austrija, E22 Rusija itd.

Velike korporacije ulažu ogroman novac u razvoj i marketing, dok kineske kompanije ne troše ni približno toliko, zbog čega mogu da naprave gume za manje novca, ali svakako se štedi i na materijalu, zbog čega im je vijek trajanja kraći.

Na svim testovima guma, ove gume imaju najlošije rezultate, ali ako vozite kratke gradske relacije, imate automobil srednje ili niže klase i vozite defanzivno, i ove gume mogu poslužiti tokom zime.

Ove gume su opet bolji izbor od protektiranih pneumatika, jer im konstrukcija ispod gazne površine nije opterećena hiljadama pređenih kilometara.

Detaljni vodič kroz oznake na gumama možete pogledati ovdje.

Vladimir Grujić