Mnogi kažu da je danas lakše naći dobrog doktora, nego automehaničara, ali ipak postoje mnogi serviseri koji svoj posao obavljaju čestito i pošteno, jer se loša usluga zna vratiti padom broja mušterija itd.

Prevare sa radovima na automobilima nisu rijetke ni na uređenom Zapadu, a posljedice su, pored većih troškova, kvarovi i skraćeni vijek trajanja motora, mjenjača i drugih sklopova automobila.

Navešćemo neke glavne oblike prevara sa potrošnim materijalom, odnosno uljem, filterima i kočnicama i kako se od istih zaštititi.

Svi automobili trebaju redovno servisiranje, zamjenu ulja i filtera, pa su ovdje i prevare najčešće.

Napomena: većina servisera pošteno zarađuje za život i ne služe se ovim prevarama, ali postoje i oni nepošteni, te se ovaj tekst bavi isključivo njima, a ne serviserima uopšteno.

Prevare sa motornim uljem

Samo o prevarama na ulju bi se mogao napisati poseban članak, ali ukratko recimo da se vara i na kvalitetu i količini ulja.

Kada je riječ o novijim automobilima, sipanje jeftinog ulja, a naplati se cijena vrhunskog svjetskog brenda, dok je situacija obrnuta kada je riječ o starijim automobilima (bez turbo punjača) – umjesto klasičnih ulja za te vrste motora, sipaju se skuplja ulja za novije automobile, od kojih stari motori imaju malo koristi.

motorno ulje

Upotreba polusintetičkog 10W40 ulja, umjesto sintetičkog viskoziteta 5W30 ili 5W40, dovodi do mnogih  problema, jer polusintetička ulja nemaju iste osobine na visokim temperaturama kao sintetička, zbog čega dolazi do pojave naslaga, karbonizacije ulja itd. i na kraju otkaza turbine, pojačanog trošenja cilindara, klipova itd.

Prevare sa kvalitetom ulja je teško uočiti, jer su sva ulja sličnog izgleda.

Ulje bi trebalo biti bistro odmah nakon zamjene, bez obzira što su današnja ulje deterdžetna, pa ispiraju prljavštinu, jer postoje mehaničari koje zamjenu uopšte ne urade, a uredno je naplate.

motorno ulje

Zakida se na količini, pa se naplati veća količina (obično kada se toči iz bačve), od one koja je stvarno nasuta u motor.

Iako je „drevna mudrost“ da je najbolje da je nivo ulja na sredini mjerne šipke, ipak je bolje da je odmah nakon zamjene blizu maksimuma, pa to svakako provjerite.

Ulje iz bačvi ili iz plastičnih kantica?

Nema univerzalnog savjeta kada je ova problematika u pitanju.

Kvalitet ulja iz rafinerije je jednak u bilo kojem pakovanju, ali ulje iz bačvi je jednostavnije za manipulaciju, odnosno bačva može biti sa znakom velike svjetske marke, a unutra je ulje sumnjivog kvaliteta.

Iz tog razloga, ako ne vjerujete serviseru, možete zatražiti da vam natoče ulje iz kantice, ali ne zaboravite da su svojevremeno razotkrivene razne „manufakture“ koje su pakovale ulje sa izgledom gotovo identičnim originalu.

motorna ulja 2

Ako vas brine kvalitet ulja, najbolja adresa za kupovinu je ovlašteni uvoznik, a svakako manja šansa da kupite falsifikat je ako uzmete neki manje poznat brend, koji opet ispunjava specifikaciju za upotrebu u vašem automobilu.

Prevare sa filterima

Što se tiče filtera ulja, možete prije odlaska u servis na njemu napraviti oznaku oštrim predmetom, pa nakon zamjene provjeriti da li je još tu (ovaj savjet ne važi ako se mijenja samo uložak filtera).

Kada su u pitanju filteri vazduha i klima uređaja, dešava se da se oni uopšte ne zamijene ili se „izduvaju“ kompresorom, a naplati se njihova zamjena.

Takođe, kada je u ponudi više klasa kvaliteta filtera (originalni, zamjenski više proizvođača) i ako vozač izabere skuplje, njemu se ugrade oni lošijeg kvaliteta, po višoj cijeni.

Prevare ovog tipa je takođe vrlo teško dokazati, jer su auto dijelovi visoko na listi krivotvorenih artikala.

Da li je ugrađen nov filter vazduha ili klime se svakako može samostalno pogledati na većini vozila, jer su obično ugrađeni iza nekog plastičnog poklopca, sa jednostavnim pristupom.

Prevare sa kočionim pločicama i diskovima

Današnji automobili imaju indikatore potrošenosti pločica koji će vas obavjestiti da je vrijeme za njihovu zamjenu.

Ipak, kod redovnog servisa, pojedini mehaničari vas mogu nagovoriti da ih zamijenite prije vremena („dok je auto na dizalici“).

Na ovaj način se uvećava cijena servisa, iako su kočione pločice mogle potrajati još neko vrijeme.

Naravno da je ispravnost kočnica bitna za bezbjednost vožnje, ali i nakon aktivacije pomenutog indikatora, kočnice će raditi uredno još najmanje 500 km (ipak se preporučuje da se zamjena uradi što prije!).

Jedan od vidova prevare je sličan onome sa filterima, jer se umjesto kvalitetnih dijelova, ugrađuju jeftinije verzije, a naplaćuje puna cijena.

Ova prevara se uočava tek nakon pređene određene kilometraže, jer se jeftinije pločice više troše i nerijetko proizvode buku.

Kako se zaštiti od prevara?

Dobro se raspitajte o serviseru gdje planirate ostaviti automobil, na više mjesta.

Što je servis veći i bolje opremljen, veće su šanse da svoj posao rade uredno, mada to ne mora da bude neka garancija.

Kod nas je situacija takva da svi vozači traže način da uštede, ali u ovoj štednji valja biti oprezan.

Mnogi prevaranti će ići čak dotle, da će vam priložiti uredan predračun iz prodavnice auto-dijelova kao „dokaz“, gdje su navedene stavke dijelova, sa aktuelnim datumom, ali to ne znači da su robu stvarno i preuzeli.

Jedan od načina kako se možete zaštiti je da dijelove sami kupite, a platite samo troškove zamjene.

Za vrijeme servisa možete tražiti da posmatrate rad, ali vodite računa da ne smetate i da ne ugrožavate svoju ili tuđu bezbjednost.

Top 10 stvari kojima mušterije nerviraju mehaničare, možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić