Dim iz auspuha je jedan od glavnih pokazatelja stanja motora, koji se teško može sakriti, pa ćemo ovdje pogledati šta koja boja dima znači.

Čak i ako nijedna lampica ne daje signal o kvaru ili se auto u vožnji ponaša normalno, primjetan dim iz auspuha je znak da motor nije ispravan.

Budući da se u motoru, pored goriva, nalaze rashladna tečnost i ulje, prisustvo ovih komponenti u komori za sagorijevanje može dati određenu boju dima.

Bijeli dim iz auspuha

U toku hladnijih zimskih dana, gotovo kod svih automobila odmah nakon startovanja motora dolazi do pojave bijelog dima.

Ovaj dim nije razlog za brigu, jer se radi o isparavanju kondenzata, odnosno kada topli izduvni gasovi dođu u kontakt sa kondezovanom vodom u izduvnom sistemu, nastaje ovo isparavanje, koje obično nestaje kada se motor zagrije.

Ukoliko bijeli dim nastavi da izlazi i nakon što je motor radio neko vrijeme ili se to dešava u toku toplijeg dijela godine, možemo reći da je riječ o situaciji kada je rashladna tečnost ušla u komoru za sagorijevanje, pogotovo ako dim ima slatkast miris.

dim iz auspuhaOvo se najčešće dešava kada je progorio dihtung glave motora ili da je oštećen cilindar, a dovoljna je vrlo mala količina rashladne tečnosti u smjesi goriva i vazduha, da se dim pojavi.

Jedan od simptoma koji prate pojavu bijelog dima je i manjak rashladne tečnosti u sistemu, kao i zamašćena tečnost, odnosno uljni talog, što možete provjeti tako što odvrnete čep posude za antifriz (obavezno kad se motor ohladi).

Crni dim iz auspuha

Kod starih dizelaša ovo je uobičajena pojava kod startovanja ili naglog dodavanja gasa, ali kod relativno novijih (od oko 2008. godišta), ne bi se smio pojavljivati.

Uzrok crnog dima je previše goriva u komori za sagorijevanje, odnosno smjesa je „prebogata“ gorivom, pa nema dovoljno vazduha da ta količina goriva potpuno izgori.

Dijagnostika i rješavanje ovog problema su nešto jednostavniji, jer je problem negdje u sistemu za ubrizgavanje goriva, pa je potrebno na dijagnostici provjeriti rad common-rail sistema, pumpe za gorivo i dizni, kao i stanje filtera, senzora itd., ali uzrok može biti i loš kvalitet goriva.

Crni dim je i simptom kvara EGR ventila, postoji i mogućnost da motor gubi vazduh zbog ispucalog usisnog crijeva ili zaprljanog filtera vazduha, a ako se ovi kvarovi ne riješe na vrijeme, mogu napraviti povezane probleme sa MAF senzorom, turbinom, začepljenje DPF filtera itd.

Plavi dim iz auspuha

Plavi ili plavo-sivi dim iz auspuha je najlošiji simptom, jer to je gotovo siguran znak da motor sagorijeva motorno ulje.

Najčešći krivac za ovaj problem su potrošeni klipni prstenovi, odnosno karike, koje su jedan od najopterećenijih dijelova motora, jer imaju zadatak da održavaju pravilnu kompresiju, ali i da čiste zidove cilindara od motornog ulja.

Kako su kod nas automobili najčešće sa velikim kilometražama, karike više nisu elastične kao što su bile kao nove i ne mogu da potpuno uklone višak motornog ulja, pa ono ostaje u komori i sagorijeva zajedno sa smjesom goriva i vazduha.

Zbog ovoga motor ne radi pravilno, jer je smjesa zagađena uljem, pa da bi motor postigao optimalnu snagu, motorna elektronika ubrizgava više goriva usljed čega raste potrošnja goriva.

Na kojoj kilometraži će doći do kritičnog habanja karika, zavisi od niza faktora, kao što su uslovi rada motora, jer se motori koji se voze na kratkim relacijama više opterećuju, zatim održavanje i redovna zamjena ulja, pregrijavanje motora itd.

Iako su današnji motori konstruisani da mogu preći 300.000 km bez zamjene karika, ovaj problem se može desiti i na 50.000 km, ako se ne poštuju preporuke za održavanje i vožnju.

Karike su relativno jeftine, ali njihova zamjena je skupa, jer se praktično cijeli motor mora rastaviti.

Drugi krivac za plavi dim mogu biti zaptivači stabla ventila, koja se takođe podmazuju motornim uljem, jer usljed starosti ili pregrijavanja može doći do curenja ulja, koje se preko ventila spušta u komoru i takođe sagorijeva.

U svakom slučaju, na prvi znak problema sa prekomjernim dimom iz auspuha, trebate posjetiti servis, jer današnji automobili imaju složene sisteme za obradu izduvnih gasova, pa ako se ne reaguje na vrijeme, može doći do njihovog zaprljanja i skupih kvarova.

Više o kompresiji motora, možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić