Zamislite, postoji automobil koji nikada nema problem sa lošim gorivom. Sa turbinom, EGR ventilom, zamajcem, diznama, vodenom pumpom.

Kod kojeg ne morate nikada da mijenjate ulje, filter ulja, remenje, a veliki servis se takođe ne radi.

Nikada.

Gorivo ne točite na pumpi već ga samo uključite u utičnicu, promijenite samo povremeno gume i metlice brisača.

Bez obzira koliko koštao barel nafte, vožnja vas uvijek jednako malo košta.

Električni automobili dolaze krupnim koracima i više uopšte nije pitanje hoćemo li voziti električne automobile, već samo kada.

Prateći smjernice Evropske unije, Kine i SAD, proizvođači su u proteklim godinama uložili milijarde eura u istraživanje i razvoj električnih automobila i sada jednostavno ne mogu nazad.

Prvi električni automobili su bili prilično skupi, a razlog su baterije čija cijena je podizala troškove proizvodnje, jer baterija nosi oko 40% vrijednosti automobila.

U 2011. godini, cijena baterije snage 1 kilovata je bila oko 1.000 dolara, a u 2017 godini je pala na 200 dolara.

Prema najavama iz Tesle, za dvije godine, baterija će ih koštati oko 100 dolara za kilovat, što znači pad cijene od 90% za samo 10 godina.

Sa ovom cijenom baterija, automobil na struju će imati istu cijenu kao da je u njega ugrađen benzinski ili dizel motor.

U isto vrijeme, kapacitet baterija koje se ugrađuju stalno raste, a sa njim kilometraža koju auto može da pređe između punjenja. Sada se domet kreće od oko 100 km za Smart, preko 200 km za e-Golf do 540 kilometara za Tesla Model S.

Ove godine je najavljeno da bi se do 2020 godine na tržištu mogli pojaviti modeli sa dometom od čak 1.000 kilometara!

Protivnici ovog trenda često navode životni vijek baterije kao glavni problem električnog pogona. Prema statistikama modela koji se prodaju na svjetskom tržištu, baterije imaju lineran pad kapaciteta, pa kod modela Tesla S npr. iznosi oko 1% na pređenih 30.000 kilometara.

To znači da i nakon odvezenih 300.000 kilometara, baterija ima kapacitet da pređe skoro 500 km između punjenja, što je i dalje odličan rezultat.

Nisan garantuje za svoj model Leaf da će nakon 5 godina baterija imati kapacitet minimalno 80%, te da će biti upotrebljiva za vožnju najmanje 10 godina.

Što se tiče kvarova, od 2011 godine, od kada se isporučuje ovaj Nisanov model ukupno je zamijenjeno 5 baterija.

Nije greška u kucanju!

Samo 5 (pet) baterija na čitavom svijetu je moralo da se zamijeni, od ukupno 350.000 isporučenih vozila, a tehnologija napreduje i dalje, pa će baterije biti sve kompaktnije i jače.

Audi i Mercedes su prvo predstavili električne SUV modele, jer je taj segment sada najtraženiji. Iako izgledaju dobro, oba modela imaju prilično konzervativan dizajn, pa čak i masku hladnjaka, koja nema funkciju osim estetske, jer ovi automobili – nemaju hladnjak.

Na ovaj način kompanije ipak žele da kupcima ponude nešto poznato, jer smatraju da je promjena pogona dovoljan šok za prosječnog kupca.

VW će takođe da uskoro pokrene električnu ofanzivu, a platforma MEB i linija modela zvana ID je prvi korak u tom smjeru. Volkswagen će sa ovom linijom modela ponuditi i konkuretnu cijenu – prvi model brenda ID će koštati kao današnji pristojan Golf dizel i prelaziti 330 km sa jednim punjenjem.

Iz VW-a su posebno naglasili unutrašnji prostor: električni ID model veličine Golfa će imati unutrašnjost veličine Passata itd.

VW planira da proizvede 100.000 modela ID u toku 2020 godine, a do 2025 se planira 10 puta toliko. Do 2022. godine, Seat, Audi i VW će predstaviti ukupno 27 električnih modela.

Što se tiče mreže punjača, Porsche, Mercedes, BMW, Ford i VW su zajednički pokrenuli Ionity projekat, prema kojem bi do kraja 2020 godine širom Evrope trebalo biti izgrađeno 400 lokacija za punjenje, sa po 6 brzih punjača.

Kako će elektrifikacija da utiče na naše tržište automobila?

Kod nas mnogi raduju zabranama njemačkih gradova za dizelaše, smatrajući da će im to oboriti cijenu. Sa električnim modelima koji dolaze, sigurno je da će benzinski i dizel motori vremenom biti potisnuti sa evropskih ulica.

Ako uzmemo da Nissan Leaf starosti 5 godina ima 80% baterije, pa mu je domet 100 kilometara za jedno punjenje. Prosječna cijena kilovat-časa kod nas je 0,15 KM, a to znači da bi za bateriju od 20 kW punjenje koštalo 3,00 KM.

Trenutna cijena dizela je 2,20 KM, pa jednostavnom računicom dolazimo do podatka da vožnja električnog automobila košta kao da troši 1,36 litara dizela na 100 kilometara!

Uporedimo to sa nekim malim autom koji troši 5 litara dizela i ako mjesečno prelazite 1.000 kilometara – na gorivu ćete uštedjeti u najgorem slučaju 80 KM mjesečno.

Uz to dodajte da nema troška servisa, a kako električni auto ima oko 20 pokretnih dijelova, a klasični auto preko 2.000, svakako je manja šansa za skupe kvarove.

Kako se sve veći broj proizvođača uključuje u električnu trku, sasvim je realna situacija da umjesto polovnih dizelaša, iz Njemačke uskoro počnemo uvoziti polovne električne automobile, čisto iz ekonomskih razloga.

Vladimir Grujić