Brabus je jedna od najpoznatijih svjetskih tjunerskih kuća, a među ljubiteljima Mercedesa uživa veliko poštovanje. Pored Mercedesa, specijalizovani su za prerade Smart i Maybach automobila, a zadnja kreacija je tuning Tesla modela S.Modeli ove firme redovno obaraju rekorde brzine za automobile koje je moguće (legalno) registrovati, pa su tako osvajali titule najbržeg terenca, karavana, limuzine itd.Osnivač firme, Bodo Buschman je radio u prodajnom salonu Mercedesa koji je vodio njegov otac u Botroppu, na sjeveru Njemačke. Kako je volio brze automobile, kupio je Porsche 911, ali taj potez se nije svidio njegovom ocu, jer je bilo neprihvatljivo da trgovac Mercedesa vozi auto neke druge marke.Bodo je tada odlučio da se pozabavi jednom S klasom W 116 i učini je po performansama približnom tadašnjem 911. Na tržištu nije bilo dovoljno firmi koje bi isporučivale dijelove koji bi zadovoljile mladog Bodu, pa je on većinu dijelova proizvodio u vlastitoj radionici.Posjetioci njihovog salona su primjetili rad mladog Bode i poželjeli slične prerade za svoje automobile, pa je Buschman odlučio da odvoji biznis sa preradama od prodaje automobila.Budući da je zakon u Njemačkoj zahtijevao da se svaka firma mora osnovati uz potpis dvije osobe, Bodo, sa tada samo 22 godine, je pozvao svog prijatelja Klausa Brackmana i sa njim 1977. godine osnovao firmu Brabus.Naziv Brabus potiče od kombinacije prezimena osnivača (BRAckmann, BUSchmann), a kako Klaus nije bio previše zainteresovan za prerade automobila, ubrzo nakon osnivanja je prodao svoj udio u firmi Buschmanu za oko 200 njemačkih maraka.Moto Bode Buschmanna: “Nemojte raditi za novac, radite za strast” je vodio firmu do sve većeg povjerenja kupaca, pa je glas o ovoj firmi došao i do Bliskog istoka, što je dovelo do naglog rasta broja kupaca početkom osamdesetih godina.Ova firma se specijalizovala u prvom redu za povećanje snage motora, ali vremenom su u ponudu uveli i snažnije kočnice, aerodinamičke elemente, detalje enterijera i točkove, pa tako kupci imaju nebrojeno mnogo opcija da urede svoj Mercedes. Moguće je naručiti gotov automobil direktno od Brabusa ili kupiti nov u Mercedesu i dostaviti u Botropp na preradu.Brabus je poznat po tome što ispunjava apsolutno sve želje kupaca koji ne pitaju za cijenu, pa su tako isporučivali automobile sa ugrađenim futrolama za gitaru, ormarićima, natpisima na sjedištima itd.Jedan od modela koji je učinio Brabus poznatim je Mercedes 190E iz 1984. godine, u koji je ugrađen V8 motor od 276 konjskih snaga.
Vremenom je Brabus ugrađivao i druge motore, ali model W124 500 E sa 6,9 litarskim V12 i 501 KS iz 1992. godine je monstrum zbog kojeg se za Brabus čulo širom svijeta.
Rad na motoru nije prestajao, pa je za 1996. godinu i popularnog “okonju” W210, narastao na 7,3 litre zapremine i čak 574 konjske snage.Velika limuzina je sa ovim motorom ubrzavala do maksimalnih 330 km/h, elektronski ograničenih! Tada nije bilo dostupnih kvalitetnijih guma, pa je Brabus morao da limitira brzinu ovog modela.Kada je Mercedes kupio Brabusovog glavnog konkurenta AMG 1999. godine, Brabus je to vidio kao priliku da se nametne kao vodeći tjuner, pa je tako predstavio još ekstremnije varijante svojih modela, a ujedno je osnovao i podružnicu Startech koja se bavi drugim markama kao što su Bentley, Aston Martin, Jaguar, Land Rover i Range Rover.Tada je E klasa W211 sa V12 motorom i 640 KS postigla 350 km/h, ali sve te modele je zasjenio specijalni model nazvan Rocket iz 2006. godine.Na stazi Nardo, osnivač kompanije je gledao kako mašina bazirana na CLS-u sa V12 twin-turbo motorom i 726 konjskih snaga, dostiže vrtoglavih 365 km/h!brabus 1C klasa je takođe dobila svoj tretman, pa je u C 63 AMG iz 2012. godine ugrađen Brabusov V12 sa 720 KS. Ubrzanje do 100 km/h trajalo je je 3,7 sekundi uz maksimalnih 350 km/h.Cijena za ovaj model nazvan Brabus Bullit – 330.000 eura.Brabus u svom radu nije zaboravio ni terenske modele, pri čemu se posebno izdvaja legendardna G klasa.Jedna od ekstremnijih varijanti je G700 6×6, sa pogonom na svih 6 točkova i motorom od 704 ks, koji je ispaljivao 3,8-tonsku karoseriju do 100 km/h za 4,4 sekunde.Danas Brabus zapošljava 450 ljudi u 5 radionica, modeli se prodaju u 100 zemalja, godišnje se isporuči oko 6.500 vozila, a u Njemačkom registru kompanija se vodi kao samostalni proizvođač vozila.Nažalost, Bodo Buschmann je preminuo u aprilu 2018. godine u 62. godini, ali njegov sin Constantin nastavlja porodičnu tradiciju.Pored prerada aktuelnih modela, Brabus je u svoj prodajni asortiman dodao u klasične modele Mercedesa, pa je tako moguće naručiti ručno rađeni 300 SL sa vratima koja se otvaraju na gore, po “skromnoj” cijeni od 1.900.000 eura, Pagoda kabriolet za 300.000 eura itd.Top 10 zanimljivosti o Mercedesu možete pročitati ovdje.Vladimir Grujić