Natočili ste benzin u dizel automobil? Jedna od neugodnih situacija koja ne mora nužno da bude katastrofalna, ako se na vrijeme primjeti.

Češće se dešava slučaj da se natoči benzin u dizel nego obrnuto, jer su „pištolji“ za benzin manjeg prečnika od onih za dizel.

Nakon početnog šoka, vozači se zabrinu koja šteta može nastati i kako postupiti u ovoj neprijatnoj situaciji?

Stari „majstorski“ savjeti idu od toga da se natoči pun rezervoar dizela i slobodno nastavi vožnja (“ništa mu neće biti“), do kompletnog rastavljanja i ispiranja rezervoara i sistema za gorivo, ali koje su realne posljedice po motor?

gorivo pumpaZa stare dizel motore sa pretkomorom se nekada dodavao benzin kao preventiva protiv zamrzavanja, ali noviji Common Rail i pumpa-dizna dizel motori (od 2000. godišta) su konstruisani isključivo za moderno gorivo i najmanja količina benzina u gorivu može napraviti velike probleme.

Kakva šteta može nastati zavisi od količine benzina koji ste natočili, kao i od toga kada ste primjetili da ste sipali pogrešno gorivo, tj. da li ste automobil vozili sa takvim gorivom.

Razlika između dizela i benzina

Kada se dogodi situacija gdje ste natočili benzin u dizel auto, treba prvo imati u vidu razlike između ova dva goriva.

Benzin je formulisan tako da se spriječi samozapaljenje, dok dizel motori upravo rade na principu samozapaljenja goriva pod pritiskom (zbog ovoga dizel motori uvijek imaju veći stepen kompresije).

Dizel gorivo je teže od benzina (jer je sastavljeno od većih molekula) i drugačije se raspršuje kod ubrizgavanja u cilindar motora, jer ima veću gustinu i viskozitet.

Smjesa bogata benzinom se zbog toga neće zapaliti, ili će se zapaliti u pogrešnom trenutku (tzv. detonantno sagorijevanje) zbog čega nastaje preopterećenje klipa, zidova cilindra, ventila itd.

Elektronika motora će da prepozna nepotpuno sagorijevanje i povišenu temperaturu i pokušaće da podesi smjesu goriva i vazduha, ali kako je gorivo kontaminirano benzinom, dolazi do pojave crnog dima i pada snage.

Na ovaj način se takođe skraćuje vijek sistemima za prečišćavanje izduvnih gasova, DPF-u itd.

Drugi ozbiljan problem je podmazivanje sistema za ubrizgavanje goriva.

Jednostavno rečeno, dizel je ulje, a benzin je odmašćivač.

Kompletan sistem za ubrizgavanje goriva kod dizel motora se podmazuje isključivo gorivom, pa već i mala količina benzina može da ispere tanki uljni film kojim se podmazuju komponente sistema.

Tu je prva na udaru pumpa visokog pritiska jer dolazi do trenja metala od metal, stvaranja sitne strugotine i lokalnog pregrijavanja.

Ovi metalni opiljci zatim dospijevaju do brizgaljki (dizni) na kojima se nalaze fini otvori za raspršivanje goriva (atomizaciju).

Posljedica je začepljenje otvora, a brizgaljke se teško čiste i obično je potrebna njihova skupa zamjena.

Kada imamo ovo sve u vidu, jasno je šta je najbolje rješenje u slučaju da ste nasuli pogrešno gorivo:

  1. Nemojte pokretati motor, čak ni par metara da bi ste pomjerili auto od pumpe
  2. Nemojte davati kontakt, jer se već tada aktivira pumpa za gorivo i sadržaj rezervoara stiže do motora, već ključ okrenite samo dovoljno da otljučate volan u slučaju potrebe
  3. Pozovite servis i zatražite izvlačenje goriva

Usluga izvlačenja goriva iz rezervoara je puno jeftinija od potencijalnog kvara koji se može desiti, a kako je ova situacija relativno česta, sigurno radnici pumpe znaju koga zvati u ovom slučaju.

Na kraju, potrebno je naglasiti da auto-osiguranje ne pokriva štetu nastalu korištenjem neodgovarajućeg goriva.

Više o dodavanju ATF-a i dvotaktola u dizel gorivo, možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić