Audijevi radnici iz fabrika Neckarsulm i Ingolstadt su za prošlu godinu primili 8 miliona eura u bonusima, zbog ideja koje su predložili, a koje su unaprijedile proizvodni proces.

Ovaj program brenda sa četiri prstena postoji već 50 godina, a u sadašnjem formatu funkcioniše od 1994. godine, tako da postoji posebna agencija unutar fabrike, koja se bavi idejama zaposlenih, njihovom praćenju i nagrađivanju.

Za 2018. godinu, od ukupno zaposlenih 60.000 radnika je dobijeno 25.000 ideja za poboljšanje proizvodnog procesa, od čega je fabrika usvojila 13.500 i time uštedjela čak 110 miliona eura!

Postoji i aplikacija za mobilni telefon koja omogućava zaposlenom da prati čitav proces, kako bi se osigurala maksimalna transparentnost, a sve se takođe izvodi u saradnji sa radničkim sindikatom.

Kako radnici mogu da poboljšaju fabriku koja proizvodi jedne od najkvalitetnijih automobila i koja postoji toliko godina sa čak 25.000 ideja?

Nisu sve ideje sa velikim efektom – većinom su to sitna poboljšanja, koja na kraju dovode do velike uštede.

Npr. trojica radnika koja rade na liniji za sklapanje malog SUV Q2 su primjetili da prilikom laserskog zavarivanja zadnjeg veznog lima sa bočnim stranama, ostaje velika količina nečistoća koja se mora obrisati prije sljedeće radne operacije.

Došli su na ideju da crijevo kompresora pričvrste za glavu robota koji vrši varenje, tako da mlaz vazduha čisti prašinu već prilikom operacije varenja, čime se uštedjelo na vremenu i krpama koje su koristili za brisanje. Ušteda: oko 40.000 eura godišnje.

Audi ima posebnu lakirnicu, gdje se pojedini automobili lakiraju u boje po narudžbi, odvojeno od ostalih modela. U toku godine kroz ovu malu lakirnicu prođe oko 1.100 automobila, a u prošlosti se dešavalo da im preostanu značajne količine skupog laka koji se morao bacati.

Optimizacijom sistema naručivanja, došlo se do uštede od čak 280.000 eura godišnje.

Svaki plastični dio koji se ugrađuje je obavezno morao biti označen naljepnicom sa bar-kodom, jer su čitači koji prate stanje dijelova mogli da skeniraju samo crno-bijele kodove.

Jedan od zaposlenih je preporučio kupovinu nove kamere koja bi mogla pročitati bar-kod dobavljača, koji je već utisnut na dio prilikom izrade, bez obzira na boju.

Na taj način naljepnice su izbačene iz upotrebe, a fabrika je uštedjela 21.000 eura godišnje.

Pored radnika u njemačkim fabrikama, i zaposleni u Đeru i Briselu učestvuju u ovom programu, pa su tako u 2018. godini prijavili 12.000 ideja i proizvođaču uštedjeli 34 miliona eura.

Naravno, pored navedenih nagrada, radnici dobijaju i redovne godišnje bonuse, koji su za prošlu godinu iznosili oko 4.500 eura po radniku.

Top 10 zanimljivosti o Audiju možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić