Amortizeri predstavljaju veoma važan element ovjesa automobila, koji omogućava udobnost i još važnije, sigurnost vožnje.

Uloga amortizera je da ublaži vibracije i njihanje karoserije, na takav način da se osigura pravilan rad ostalih dijelova vješanja i što bolji kontakt gume sa podlogom.

Mnogi misle da amortizer nosi težinu karoserije i putnika, ali istina je da najveći dio težine nose poprečna ramena i opruge, dok amortizer služi da pretvori kinetičku energiju dobijenu kretanjem u toplotnu energiju, pomoću otpora ulja ili gasa.

Vožnja s amortizerima i oprugama u lošem stanju povećava zaustavni put vozila, posebno pri vlažnom i klizavom kolovozu, pa ćemo sada pogledati njihovu funkciju i znakove kvarova.

Amortizeri – osnovne funkcije

– Kontrolisano kretanje elemenata ovjesa i opruga

– Omogućavanje pravilnog upravljanja i kočenja

– Kontrola naginjanja, njihanja i poskakivanja karoserije

– Smanjivanje propadanja prednjeg kraja automobila kod kočenja i propadanja zadnjeg kraja kod ubrzavanja

– Održavanje pravilnog kontakta gume i površine puta

– Smanjeno trošenje guma i drugih elemenata vješanja

Amortizeri – princip rada

Amortizeri imaju jednostavan sklop, a u najvećem broju na današnjim automobilima su ugrađeni teleskopski uljni amortizeri ili gasni (plinski) amortizeri.

Sastoji se od kućišta, klipa, cilindra i šipke, uz zaptivke i nosače.

Princip rada se zasniva na kretanju klipa i šipke kroz cilindar napunjen uljem, pri čemu u klipu postoje mali otvori kroz koje protiče radni fluid i tako usporavaju njegovo kretanje.

Zbog vrlo malih dimenzija otvora na klipu dolazi do otpora kretanja fluidu, pa ulje struji u relativno maloj količini i relativno sporo, što dovodi do kašnjenja u kretanju klipa i manifestuje se kao ublažavanje naglih pokreta ovjesa.

Kako bi se spriječila pojava kavitacije, odnosno pojave mjehurića u ulju i previsokih temperatura, konstruisani su amortizeri sa dodatnim “jastukom” od inertnog gasa, koji na sebe preuzima dio opterećenja, a ovi amortizeri se nazivaju gasni (plinski) i odlikuje ih nešto veća tvrdoća od klasičnih uljnih amortizera.

Kako rade amortizeri kod kojih se podešava tvrdoća?

Kod novijih auta isporučuju se amortizeri napunjeni specijalnom tečnošću sa sitnim metalnim česticama, koje su osjetljive na promjene u elektromagnetnom polju.

Unutar klipa se nalazi elektromagnet, a kroz njega se pušta određena električna struja.

Ako želimo tvrđe podešavanje amortizera, obično označeno kao “Sport”, nakon što ga izaberemo iz menija automobila, računar će pustiti jaču struju kroz elektromagnet, zbog čega dolazi do promjene viskoziteta pomenute tečnosti (postane “gušća”), te sporijeg kretanja klipa i time veće tvrdoće amortizera.

U obrnutom slučaju, kada izaberemo opciju “Comfort”, računar smanjuje struju i klip se brže kreće, zbog čega imamo mekšu amortizaciju.

Vijek trajanja amortizera

Koliko dugo će amortizeri pravilno obavljati svoju funkciju zavisi od uslova vožnje, pa tako oni ugrađeni na automobile koji se voze kvalitetnom putnom mrežom i koji su nisu opterećeni agresivnom vožnjom mogu potrajati i 150.000 km bez većih problema, dok na domaćim putevima punim rupa i neravnina, rok zamjene može biti već na 70.000 km.

Amortizere ćete sačuvati ako vozite umjerenim tempom, uz izbjegavanje čestih udara u rupe i neravnine, te izbjegavanje preopterećenja auta prevelikom težinom.

Kvarovi amortizera

Imajući u vidu jednostavnu konstrukciju amortizera i generalno veliku pouzdanost, do kvarova dolazi zbog zamora materijala usljed teških uslova eksploatacije.

Jedan od glavnih kvarova je popuštanje zaptivnih elemenata (“semeringa”), zbog čega dolazi do curenja ulja iz amortizera.

Pomenuti kvar se može prepoznati po karakterističnom masnom tragu na tijelu amortizera, a ovaj proces može trajati nekoliko mjeseci, prije nego što se po ponašanju automobila u vožnji može primjetiti neki problem.

Jedan od čestih kvarova je i oštećenje vodilice šipke klipa, zbog kojeg dolazi do horizontalnog pomjeranja šipke i oštećenja ostalih dijelova amortizera, što opet dovodi do curenja.

Simptomi kvara

Karakteristično za amortizere je da se gotovo nikada ne dešava kvar na oba amortizera, već popušta jedan po jedan, zbog čega se kvar teško detektuje.

Obično se kod krajnjeg stadijuma dešava preveliko njihanje karoserije nakon prelazaka preko rupa, neravnina, “ležećih policajaca” itd.

Kod naglog kočenja prednji kraj automobila ponire ili se podiže kod ubrzavanja, u krivini se auto jako naginje, može se desiti buka prilikom prelaska preko rupa itd.

Najjednostavniji način za testiranje ispravnosti amortizera je da zaljuljate jedan kraj automobila dok stoji – ukoliko su amortizeri ispravni, auto bi trebalo momentalno da se umiri, dok u slučaju neispravnih, on će oscilovati još 3-4 puta, prije nego što se zaustavi.

Treba napomenuti da su amortizeri jako bitni za sigurnost vožnje, jer se zbog njihove neispavnosti mogu dogoditi kritične situacije, gdje automobil nije mogao na vrijeme zakočiti, stabilno proći kroz krivinu ili izbjeći neku prepreku na putu.

Ispravan amortizer štedi novac, jer sprečava prekomjerno opterećenje drugih elemenata ovjesa.

Kod zamjene treba imati u vidu da se amortizeri uvijek mijenjaju u paru (prednji ili zadnji), a njihova zamjena je isključivo posao za profesionalne radionice, te se ne može lako obaviti samostalno.

Više o homokinetičkom zglobu, možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić