Američki dragsteri klase Top Fuel su vozila sa najboljim ubrzanjem na svijetu. Sigurno ste ih vidjeli na televiziji: izgledaju kao dugačke Formule 1, sa velikim zadnjim spojlerom i smiješnim tankim gumama naprijed.

Trke ubrzanja ovih ekstremnih mašina imaju veliki broj poklonika na američkom kontinentu, pa da pogledamo šta stoji iza tih bolida, koji vozača zakucavaju za sjedište većom silom nego raketa astronaute pri lansiranju.

americki dragsteri 7Motor koji se nalazi u ovim bolidima je u osnovi Krajslerov 426 Hemi motor, koji se ugrađivao u razne modele u periodu od 1964-71, V8 konfiguracije, zapremine 8.200 kubika.

Pravila američke asocijacije dragstera su striktna kada je riječ o dimenzijama karoserije, kubikaži i konfiguraciji motora, ali elektronika, ubrizgavanje goriva, dizajn itd. je ostavljeno kao prostor timovima za tehničko nadmetanje.

Ovaj motor nema vodeno hlađenje, pa tako ni hladnjak, već se isključivo hladi vazduhom, uljem i gorivom. Kompletno je izrađen od aluminijuma, sa pojedinim elementima od titanijuma, a u karter staje 15 litara motornog ulja.

americki dragsteri 5Budući da su jako modifikovani, ovi motori razvijaju između 8.500 i 11.000 KS (nije greška u kucanju – jedanaest hiljada konjskih snaga) pri oko 9.000 obrtaja.

Ovolika snaga se postiže upotrebom posebnog goriva koje je mješavina nitrometana i metanola i gigantskog kompresora. Navedeni kompresor je prvobitno projektovan za tešku dizel mehanizaciju, a mjerenja su pokazala da se samo za njegov pogon troši oko 1.000 KS.

Mjenjača nema, već je motor spojen na točkove preko kvačila sa 5-6 lamela, od kojih najmanje dvije izgore pri svakom startu.

Da bi postigli optimalno prijanjanje i zagrijali gume, prije svake trke vozači odrade “burnout”. Za zagrijavanje prije trke i samu trku, što ukupno traje tri minuta, bolid potroši oko 90 litara goriva, a pri maksimalnom opterećenju potrošnja je približna kao kod Boinga 747 pri polijetanju.

Pumpa isporučuje 380 litara u minuti pri punom gasu, što je otprilike kao da osam kućnih slavina odvrnete do kraja, a litar ovog goriva košta oko 17 KM.

To znači da se za ta 3 minuta trke potroši gorivo u vrijednosti 1.500 KM, što neki od nas ne potroše ni za godinu dana!

americki dragsteri 2Nakon starta trke, svih 16 svjećica izgori već na pola puta, a ostatak staze motor pređe praktično na dizel principu, sagorijevajući smjesu toliko bogatu gorivom da su cilindri na granici hidro-udara.

Obaveza vozača je da na cilju ugasi motor, jer ako to ne uradi na vrijeme, ni karbonske kočnice, ni dva velika padobrana neće moći da ga zaustave prije kraja piste.

Komponente ovih mašina trpe ogromna termička i mehanička naprezanja, pa nisu rijetki otkazi motora i eksplozije, zbog ekstremno nestabilnog goriva. Nakon svake trke, motor se kompletno rastavlja i mijenjaju se istrošeni dijelovi. Dobro obučena ekipa ovaj posao odradi za samo pola sata, tako da motor u toku godine doživi oko 180 generalki.

americki dragsteri 4 Aerodinamika je jako bitna kako bi se enormna snaga prenijela na asfalt, pa tako zadnji spojler pri punoj brzini generiše preko 3 tone potiska, a pritisak izduvnih gasova iz cijevi dodaje još oko 300 kg! Šasija je izrađena od hrom-molibden čeličnih cijevi, a poslije svake trke mehaničari vare ispucala mjesta.

Ovaj sport je ekstreman i po cijeni: ako dobijete na poklon dragster bolid, trka prođe uredno, a mehaničari rade besplatno, jedna sekunda trke će koštati oko 1.700 KM. Samo odijelo vozača otporno na požar do 40 sekundi košta i do 20.000 KM.

americki dragsteri 10Kada je riječ o performansama, ova vozila ubrzavaju do 100 km/h za brutalnih 0,54 sekunde!

Na startu, dok zadnji točkovi dođu na mjesto gdje su bili prednji točkovi, znači u nepunih 8 metara, bolid već ide preko 150 km/h!

Najbrži vozači za 3,64 sekunde “prelete” stazu od 305 metara sa izlaznom brzinom od 540 km/h!

Da bi ovako jezive brojeve stavili u perspektivu, zamislite da jurite brzim automobilom, npr. novim Porscheom 911 Turbo na pravcu dužine par kilometara. Na zadnjih 400 metara pred cilj, čeka vas vozač u Top Fuel dragsteru.

U trenutku kada se vi iz zaleta pri brzini od 320 km/h poravnate sa njim, on starta.

Tada ćete čuti grmljavinu od 150 decibela i vidjeti kako vas dragster lako prestiže i dolazi do cilja mnogo prije!

Kako izgleda jedno takvo ubrzanje, pogledajte u sljedećem videu – dragsterom upravlja djevojka Leah Prittchet.

Vladimir Grujić