U automobilskom svijetu se sve više priča o totalnoj zabrani automobila na dizel pogon, ali nema pouzdanih informacija da li će do toga zaista i doći.

Pojedini gradovi su već zabranili dizel automobile u užim gradskim jezgrima, a čule su se najave da bi neke zemlje mogle zabraniti upotrebu dizel vozila na čitavoj svojoj teritoriji.

Vlade usmjeravaju tržište ka kupovini električnih vozila, tako što predstavljaju zabrane za klasične motore, a istovremeno uvode olakšice za električna vozila.

  1. Velika Britanija

Velika Britanija planira da zabrani prodaju svih automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem do 2040. godine. Takođe, planiraju da do 2050. svi automobili na putevima ove zemlje budu isključivo na električni ili neki drugi alternativni pogon.

Imajući u vidu da se u ovoj zemlji godišnje proda 2,7 miliona novih automobila, ova promjena će sigurno da ima značajan uticaj na tržište.

  1. Francuska

Vlada ove zemlje je najavila da će pratiti plan Velike Britanije i od 2040. godine zabraniti prodaju novih automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Biće dozvoljena samo prodaja automobila na električni pogon, ali će se neko vrijeme dopustiti i prodaja hibrida.

Trenutno je u Francuskoj učešće vozila na struju i hibrida oko 4%, ali prodaja bilježi stalni rast.

  1. Njemačka

Njemačka kancelarka Angela Merkel je već 2017. godine najavila da će ova zemlja uložiti u infrastrukturu za punjenje električnih automobila kako bi se poboljšala njihova prodaja i smanjilo zagađenje.

Od kako su njemački sudovi dozvolili zabranu dizela u maju prošle godine, broj gradskih jezgri u kojima su zabranjeni stariji dizeli je sve veći.

Prodaja dizela u Njemačkoj je u stalnom padu, ove godine ih je najmanje registrovano od 2000. godine, a prodaja električnih automobila u prvih 6 mjeseci 2019. godine je porasla za čak 80%.

Veća je potražnja i za hibridima, čija se prodaja povećala za 69% i sada oni drže 5,6% ukupnog tržišta.

  1. Indija

Indija planira da zabrani prodaju dizel vozila do 2030. godine, te da ih zamijeni električnim alternativama. Stanovnici ove zemlje udišu jako prljav vazduh, pa su vlasti odlučile da ovim mjerama smanje zagađenje, jer su njihovi gradovi među najgušće naseljenim na planeti.

U zadnje vrijeme indijska ekonomija raste, tako da je sve veći broj porodica u prilici da kupi nov automobil.

  1. Norveška

Norveška ima ambiciozan plan da svi novi automobili budu isključivo električni do 2025. godine. Ova zemlja je lider u prodaji električnih auta, a u prvih 6 mjeseci ove godine, električni automobili su činili čak 50% ukupne prodaje.

Glavni modeli su Tesla Model S, Nissan Leaf i VW Golf.

Plan vlade je da do 2020. godine na norveškim putevima bude oko 400.000 električnih auta.

Vlada Norveške je godinama radila na infrastrukturi i davala poreske olakšice, a gradovi su dopuštali da električna auta koriste parking besplatno i sl.

Ova zemlja je jako bogata naftom, pa je zanimljivo da su ispred ostalih po korištenju električne energije za automobile.

Većina struje dolazi iz hidroelektrana, tako da je ekološki efekat maksimalan.

  1. Kina

Kina se još 2017. godine obavezala da će zabraniti prodaju automobila sa klasičnim motorom.

Iako nisu postavili čvrst vremenski okvir, pojedine provincije su postavile vlastite ciljeve, pa je tako pokrajina Hainan sa 9 miliona stanovnika donijela odluku da zabrani prodaju dizel i benzinskih vozila od 2030. godine.

  1. Tajvan

Tajvan planira da obustavi prodaju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem do 2040. godine. U ovoj zemlji ima čak 20 miliona registrovanih vozila, od čega su dvije trećine skuteri i motocikli, a zabrana će se odnositi samo na prodaju novih automobila, odnosno motora.

  1. Belgija

Iako se Belgija nije odlučila da potpuno zabrani prodaju dizel vozila, glavni grad Brisel je odlučio da zabrani pristup svim dizel vozilima od 2030. godine.

U centru grada su već postavljene zone u kojima je zabranjen ulaz dizelima, a kazna za nepoštovanje zabrane je 350 eura.

  1. Japan

Vlada Japana je u saradnji sa proizvođačima Toyota, Honda i Nissan donijela odluku da svi novi automobili do 2050. godine budu električni ili hibridni. Japan je zemlja koja ima najviše brzih punjača u odnosu na broj električnih vozila, a vlada najavljuje nove subvencije za kupce električnih vozila.

Kako je ova zemlja često na udaru nepogoda i česti su prekidi u isporuci struje, radi se na opciji da se električni automobil priključi na kućnu mrežu, jer npr. Nissan Leaf sa svojom baterijom može da obezbijedi dovoljno struje za prosječno domaćinstvo za čitava 4 dana.

Vladimir Grujić