Renault Grupa je jedan od najvećih automobilskih koncerna na svijetu, sa preko 3 miliona isporučenih automobila godišnje, pa da pogledamo koje su to zanimljive činjenice o ovom proizvođaču.

1. Renault su osnovala braća Marcel, Fernand i Louis Renault, gdje se Loius (sa samo 21 godinom) bavio inženjerstvom, a prva dvojica finansijama i prodajom automobila.


2. Prvi Renault automobil je proizveden 1898. godine, a model Voiturette je iz jednocilindričnog motora izvlačio 1,75 konjskih snaga, dok je maksimalna brzina bila 32 km/h.
Iako ove cifre danas zvuče smiješno, već ovaj prvi automobil je postigao uspjeh, jer je bez problema savladavao uzbrdice koje su bile preteške drugim vozilima tog doba.

3. Prve značajnije isporuke su krenule 1905. godine kada su taksi firme naručile flote za svoje potrebe. Tako su tokom 1907. godine većina taksi vozila u Parizu i Londonu bila isporučena upravo od ovog proizvođača, a do kraja 1908. godine je proizvedeno 3.575 primjeraka, čime je Renault postao najveći proizvođač u Francuskoj.

4. U ranijim godinama Renault je pored automobila pravio autobuse, kamione, a za vrijeme Prvog svjetskog rata čak i tenkove. Za revolucionarni tenk Renault FT 17, Loius Renault je dobio najviše priznanje francuske države – Orden časti.
Konfiguracija ovog tenka – posada naprijed, pogon nazad, a naoružanje u kupoli se i danas koristi kao osnova za sve moderne tenkove.
5. Kada je 1941. Njemačka okupirala Francusku, nacisti su planirali da prebace kompletne pogone i radnike u Njemačku. Louis Renault ih je pregovorima uspio ubijediti da ostanu u Parizu, ali zauzvrat je morao praviti tehniku za naciste.
Zbog toga je i uhapšen 1944. godine pod optužbom za izdaju, ali kraj suđenja nije dočekao i umro je u pritvoru. Francuska država je ubrzo nakon toga nacionalizovala fabriku.


6. U posljeratnim godinama, Renault je nizao uspjeh za uspjehom, a posebno su bile značajne sedamdesete godine, kada su modeli Renault 5 i 12 postali najprodavaniji francuski automobili na svijetu.


7. Renault je 1977. ušao u Formulu 1 sa prvim turbo-motorom u tom takmičenju, a prva pobjeda je došla 1980. godine. Od tada je francuski proizvođač stalni učesnik, sa osvojena 2 šampionata u „najbržem cirkusu“.

8. Prvih 20 godina Renault je često mijenjao svoj zaštitni znak, pa su maske ranih modela krasili inicijali braće Renault i konture tenka iz I Svjetskog rata, a prvi „dijamant“ je postavljen 1925. godine.
Kako navodi fabrika, srebrna boja simbolizuje kreativnost i perfekcionizam, a žuta podloga sreću, energiju i prosperitet.


9. Renault Grupa u sastavu ima podružnice Alpina, Dacia, Renault Samsung Motors iz Južne Koreje i AvtoVAZ iz Rusije. Renault drži 44% akcija Nissana i 1,55% akcija Daimlera, a sarađuju po pitanju motora, tako da Renault proizvodi motore za Mercedesovu A i B klasu.
10. Zbog reorganizacije poslovanja, Renault je 2001. godine prodao svoju proizvodnju kamiona švedskoj kompaniji Volvo, a sektor poljoprivrednih mašina je preuzeo njemački CLAAS 2008. godine.

Vladimir Grujić