1. Opšte je poznato da legendarni plavo-bijeli znak BMW označava avionski propeler na nebu. Međutim, to nije tačno, jer je logo nastao kombinacijom okruglog znaka firme Rapp Motorenwerke (jedne od osnivačkih firmi iz kojih je nastao današnji BMW) i boja bavarske zastave. Mit o propeleru je nastao kao dio marketinga poslije Drugog svjetskog rata, kada su BMW automobili počeli da se masovno izvoze.

2. Mirovni sporazum iz Versaja je glavni “krivac” zbog kojeg je BMW počeo sa proizvodnjom automobila. Poslije Prvog svjetskog rata, njemačka proizvodnja aviona i motora za avione je bila ograničena ovim sporazumom, pa je BMW potražio spas prvo u proizvodnji motocikala, a zatim u proizvodnji automobila. Da nije bilo rata, istorija BMW-a bi sigurno bila puno drugačija.

3. Kada je uprava odlučila da krene u proizvodnju automobila, 1928. godine su kupili fabriku Automobilwerk Eisenach. Prvi model koji je proizveo BMW, Dixi 3/15 je ustvari bio model engleskog Austina, koji se proizvodio po licenci i u Japanu pod imenom Datsun, a u Americi kao Bantum. Ovaj model težine samo 400 kg, je iz motora od 750 kubika izvlačio 15 konjskih snaga uz prenos snage pomoću trobrzinskog ručnog mjenjača. Maksimalna brzina je bila 75 km/h.

4. BMW je proizvodio Wartburg! Ne onaj plastični Wartburg koji imamo u sjećanju, već se tako zaista zvao prvi sportski model, koji se proizvodio od 1930. do 1931. godine. Proizvedeno je samo 150 primjeraka, jer je zbog Velike depresije 1930. godine palo interesovanje kupaca za sportske modele.

5. Famozni “bubrezi” na maski hladnjaka su predstavljeni daleke 1933. godine na modelu BMW 303, a ostali su jedan od glavnih detalja po kojima prepoznajemo BMW, bez obzira na modernizaciju dizajna ovih automobila.

11 1 Bmw 8 Cabrio6. BMW ima u vlasništvu Rolls Royce, a zanimljivo da su obe kompanije počele kao proizvođači avionskih komponenti, a nastavili su sa proizvodnjom automobila. Iako su danas poznati po automobilima, BMW i dalje dizajnira enterijere aviona, a Rolls Royce proizvodi avionske motore.

7. BMW je prvobitno bio čuven po svojim motorima sa 4 cilindra, pa je austrijski arhitektonski biro dizajnirao zgradu sjedišta BMW-a tako da podsjeća na 4 cilindra motora. Ova zgrada je otvorena 1972 godine, nešto prije Olimpijade u Minhenu i danas predstavlja bitan dio BMW istorije.

 

8. Mercedes je zamalo postao vlasnik BMW-a 1959. godine. Tada je firma bila u finansijskim problemima, a Mercedes je ponudio da otkupi akcije BMW-a. Akcionari nisu prihvatili ponudu, a kao spasilac pojavio se gospodin Quandt čija porodica je još uvijek veliki akcionar bavarskog proizvođača. Ovaj slučaj je izvor “sukoba” koji traje i dan danas.

9. Prvi električni BMW je napravljen 2013. godine? Ne, već davne 1972, a sa svojih 12 baterija model BMW 1602e je mogao da pređe 30 kilometara. Budući da je postizao performanse upola slabije od ostalih BMW modela, nije uspio da dođe na tržište, ali je postavio temelj za električne modele u budućnosti.

10. BMW još uvijek pravi dijelove za sve svoje modele. Vlasnici modela iz perioda čak i prije Drugog svjetskog rata, mogu da naruče npr. nov mjenjač preko programa BMW Classic.

Više o novom BMW X7 možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić