Francuski proizvođač automobila Peugeot kao dio PSA grupacije je jedan od najpoznatijih brendova u svijetu automobila. Iz interesantne istorije ovog proizvođača možemo izdvojiti 10 zanimljivosti, koje nisu poznate baš svima.1.Firma Peugeot je osnovana 1810. godine, tako što su braća Jean Pierre i Jean-Pierre II pretvorili stari mlin za žito svog oca u livnicu čelika, proizvodeći razne predmete kao što su mlinovi za kafu, opruge, testere i dijelove za kišobrane.2. Tek krajem 19. vijeka, odnosno 1886. godine Peugeot je izašao s prvim automobilom zahvaljujući dizajneru Leonu Serpolletu. Ovaj automobil bio je vozilo na parni pogon koje je imalo tri točka. Međutim, napravljena su samo četiri automobila ovog tipa, jer je zbog težine čitavog sklopa, upotreba ovog vozila je bila jako komplikovana. Kao rezultat daljeg razvoja, došlo se do prvog modela sa pogonom na benzin i sa 4 točka, koji je izašao 1890. godine.3. Kompanija je dominirala tržištem automobila početkom 20. vijeka, pa je tako Peugeot 1899. godine u ponudi imao čak 15 različitih modela.4. Poznati lav na logotipu proizvođača se prvi put pojavio na metalnim proizvodima fabrike 1847. godine, a izabran je jer lav simbolizuje snagu i oštrinu. Prvi automobil Peugeot sa lavom na hladnjaku je bio model 203 iz 1947. godine.5. Firma je morala napraviti pauzu od proizvodnje automobila kada je počeo Prvi svjetski rat. Tada je Peugeot počeo proizvoditi vojna vozila, a vremenom su postali jedni od glavnih proizvođača oružja, tenkova i drugih vozila. Nakon završetka Prvog svjetskog rata vratili su se proizvodnji automobila.
6. Peugeot je predstavio prvi električni automobil već 1941. godine! Ovaj model pod nazivom VLV, je predstavljen tržištu kako bi se pomoglo u rješavanju tadašnje nestašice goriva. Imao je bateriju sa kojom je mogao da postigne brzinu od 32 km/h i doseg od 80 kilometara sa jednim punjenjem. Proizvodnja tih automobila zaustavljena je zbog početka Drugog svjetskog rata.
7. Proizvođač je dugogodišnji sponzor francuskog fudbalskog kluba Sochaux, koji je pokrenuo član porodice Peugeot, a ovaj grad je ujedno operativni centar kompanije, gdje se nalazi najveća fabrika i muzej automobila.
8. Peugeot proizvodi jako kvalitetne bicikle, a prvi na svijetu su predstavili bicikl načinjen od karbonskih vlakana, već 1983. godine. Modeli ovog proizvođača su osvojili 10 titula na poznatom Tour de France.
9. Model 205 je nezvanični spasilac kompanije, jer je od trenutka kada se pojavio 1983. godine, momentalno postao prodajni hit, koji se prodao u čak 5,3 miliona primjeraka do 1998. godine kada je proizvodnja obustavljena. Legendarni model 205 GTi, sa svojim 1.6 i 1.9 litarskim motorima, ostao je upamćen kao jedan od najagilnijih automobila u „hot-hatch” klasi.10. Peugeot i Citroen su se spojili u PSA grupu 1974. godine, a u zadnjih par godina grupa je proširena akvizicijom brendova Opel i Vauxhall od General motorsa, kao i formiranjem samostalnog brends DS. U 9 fabrika 185.000 zaposlenih godišnje proizvede 3,78 miliona vozila, a godišnja dobit je oko 3,3 milijarde eura.Vladimir Grujić