1. Svi radnici kompanije Mercedes Benz imaju pravo da daju prijedloge vezano za proizvodni proces. U slučaju da firma napravi uštedu zahvaljujući nekom prijedlogu, radniku se isplaćuje nagrada.

2. Iako je svijet automobila prvenstveno muški, novac za projekat prvog automobila, Karlu Benzu je dala njegova tadašnja vjerenica Berta.

mercedes motorgwagen

 

3. Poznata trokraka zvijezda simbolizuje globalnu dominaciju firme – proizvodnja vozila koja se kreću po vazduhu, vodi i zemlji, a postojala je i verzija sa 4 kraka. Jedno vrijeme se koristila u plavoj boji, a od 1934. godine i prve trke na Nirburgringu dobija svoj poznati srebrni izgled.

4. Kako su nastale čuvene Srebrne strijele? Na pomenutoj trci 1934. godine, model W25 je bio 1 kilogram teži od granice za svoju klasu, pa su mehaničari uklonili bijeli lak sa automobila do čistog metala. Tako su dobili famozni srebrni izgled, koji je aktuelan i danas.

5. Prema statistikama, najčešći kupci Mercedesa su doktori – čak 19% vlasnika novih Mercedesa je iz ove struke.

6. Osnivač Mercedes Benza, Karl Benz je prva osoba kojoj je izdana vozačka dozvola. Građani Manhajma su se žalili na buku i smrad koju su stvarali njegovi automobili, pa je Benz 1888. godine zatražio (i dobio) dozvolu gradskih vlasti da vozi svoj automobil po gradu.

mercedes SL7. Kako bi popravio svoj finansijski položaj, ugrožen masovnim uvozom jeftinih vozila kao što je bio Ford Model T, Mercedes je proizvodio bicikle tokom 1923. godine.

8. Prvi hibrid je nastao 1906. godine (dobro ste pročitali, nije greška u kucanju) – na početku automobilske istorije se dosta eksperimentisalo sa pogonom, pa je tako 1906. godine nastao Mercedes Mixte – sa benzinskim motorom koji je napajao strujom dva elektromotora za pogon.

9. Ovih dana puno je govora o autonomnim vozilima, ali malo je poznato da je već 1995. godine Mercedes napravio S klasu koja se sama odvezla od Minhena do Kopenhagena u Danskoj i nazad, vozeći i preko 160 km/h.

10. Poznata izreka: “Ako hoćeš da znaš kakvu će opremu imati obični auto za 10 godina, pogledaj u današnju S klasu”, pokazala se puno puta ispravnom. S klasa je među prvima imala ugrađen ABS, Airbag, turbo-dizel motor, zone gužvanja kod sudara, ESP itd.