1. August Horch, osnivač firme Audi, je učio zanat kod Karla Benza, osnivača Mercedes Benza. Radio je kod njega 3 godine prije nego je pokrenuo vlastitu proizvodnju.

2. Audi na latinskom znači „slušaj“

3. Poznato je da 4 prstena u znaku označavaju 4 kompanije koje čine Auto Union, ali manje je poznato da je na početku svaka proizvodila automobile iz svog segmenta: Horch je proizvodio visoko luksuzne, Audi gornji segment, Wanderer je bio zadužen da standardnu srednju veličinu automobila, dok se DKW bavio malim automobilima i motociklima.

audi tt


4. Olimpijski komitet je tužio Audi 1995. godine, jer 4 prstena neodoljivo podsjećaju na olimpijske prstenove, ali je sud odbacio tužbu.

5. Audi je prvi proizvođač koji je vršio ispitivanja na sudar, već 1938. su testirali model F7. Tada nije bilo hala gdje bi se auto testirao, nego su ga jednostavno pustili niz brdo, a na kraju puta bi udario u čvrstu prepreku.

6. Quattro je poznat kao najbolji pogon na 4 točka, a njegovo predstavljanje 1980. godine je označilo revoluciju u reliju i zaslužno je za razvoj tog sporta i danas.

7. Auto Union Type C je ostvario brzinski rekod od 430 km/h sa V16 motorom od 560 konjskih snaga. Godina je bila 1938.!

Vozač Rosemayr je smatrao da auto može i brže ići pa je tražio još jedan prolaz, ali je nažalost izgubio kontrolu nad autom i poginuo.

8. Zvuk koji čujete na kraju reklame za Audi je zvuk lupanja srca, a kompanija ga je patentirala već 1996. godine.

9. Prvi RS model, RS2 iz 1994. godine sa motorom od 315 konjskih snaga je razvijen u saradnji sa kompanijom Porsche. Retrovizori, kočnice, točkovi imaju sličan izgled kao Porsche Turbo iz tog vremena.

audi r8


10. Samo 120 radnika ima privilegiju da radi u pogonu za proizvodnju sportskog R8 u Neckarsulmu, a ulazak u ovo društvo im je omogućen zbog dobrih rezultata i radnog iskustva.