Alfa Romeo je italijanski proizvođač automobila čije modele odlikuje sjajan dizajn, reski zvuk motora i dobra vozna dinamika, pomiješano sa dozom razočarenja zbog često slabe izrade. Alfa je izbacivala legendarne modele kao što su Spider, Giulia, Alfasud, Montreal itd, ali imali su i model Arna gdje su dizajn radili Japanci, a mehaniku Italijani, što je naravno rezultovalo prodajnom katastrofom.

Alfe imaju svoje poklonike širom svijeta, a i oni koji ih kritikuju zbog kvaliteta izrade ne mogu da ospore jedinstveni šarm koji posjeduju.

Pogledajmo koje su to zanimljive činjenice iz Alfine bogate istorije:

1. Prvu firmu, Societa Anonima Italiana Darracq (SAID), iz koje će kasnije nastati Alfa Romeo je osnovao Francuz Alexandre Darracq, ali prodaja automobila nije bila uspješna, pa je zatvorena 1909. godine.

2. Iste godine proizvodnja je preseljena u Milano, gdje je pod upravom Uga Stelle počela sa radom i dobila ime Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (A.L.F.A.)

3. Tada je Alfa dobila i svoj zaštitni znak koji je i danas aktuelan: zastava grada Milana i zmija koja guta čovjeka (ili ga povraća – uglavnom u nezavidnom je položaju) – grb plemićke porodice Viskonti koja je vladala tim gradom od 13. do 15. vijeka.

alfa romeo znak


4. Alfa je odmah po osnivanju započela svoj sportski put – već 1911. godine su učestvovali na trci Targa Florio. Ovi nastupi su bili temelj za buduće uspjehe od Formule 1 do reli šampionata.

5. Iako je start bio uspješan, sa početkom Prvog svjetskog rata, Alfa je zapala u probleme, a spasilac je bio Nicola Romeo, napuljski biznismen. On je proizvodnju preusmjerio na vojni program, što je pomoglo da se fabrika održi. Već 1919. godine, proizvodnja automobila je nastavljena, pod imenom Alfa Romeo.

alfa romeo 155 dtm
6. Slavni Ferarri su osnovali bivši mehaničari Alfa Romea 1929. godine, pod upravom Enza Ferrarija.

7. Prvi aluminijumski motor Alfa Romeo je predstavila 1954. godine na sajmu u Ženevi. Sa manjim izmjenama, ugrađivao se u razne modele sledećih 40 godina.

8. Šta znači oznaka Quadrifoglio? Vozač Ugo Sivocci je 1923. godine uoči trke Targa Florio na svojoj Alfi nacrtao znak djeteline za sreću. Tada je pobijedio, ali već nakon nekoliko sedmica je poginuo u nesreći, kada je testirao novi automobil, koji nije imao nacrtanu djetelinu. U njegovu čast, Alfa Romeo stavlja ovaj znak samo na posebne modele.

alfa romeo giulia


9. Alfa Romeo 156 je prvi automobil na svijetu sa ugrađenim Common Rail dizel motorom. Razvoj ovog sistema ubrizgavanja su radile firme Magnetti Marelli, Elasis i FIAT.

Budući da je Fiat bio u finansijskim problemima, nije imao dovoljno novca da ovaj sistem razvije za masovnu proizvodnju, pa je licencu prodao njemačkom Bosch-u. Dugoročno je ova prodaja bila Fiatov finansijski promašaj, jer je nova tehnologija donijela mnogo novca Bosch-u, ali tada su bili u nepovoljnom položaju i nisu mogli da projekat izguraju samostalno.

10. Pored bogate sportske istorije, Alfa Romeo je proizvodila brodske i avio motore, te kamione i mala dostavna vozila.

Vladimir Grujić