Od kako postoje automobili, vozači su u potrazi za načinom kako da spuste potrošnju goriva. Kako je gorivo sve skuplje, uvijek je dobro poslužiti se malim trikovima kako bi vožnju učinili ekonomičnijom.

Naravno da praćenje ovih uputstava ne znači da će automobil od 2.000 kubika trošiti 2 litre goriva, već da će se potrošnja približiti fabrički deklarisanim vrijednostima.

Prvi način je možda i očigledan, ali ipak bolje da se spomene – laganija noga na gasu vodi manjoj potrošnji. Potrudite se da vozite konstantnom brzinom, jer svako naglo ubrzavanje troši veću količinu goriva i prebacujte u viši stepen prenosa što je prije moguće.

Ukoliko vozite po ograničenju i bez naglih ubrzavanja i preticanja, nećete puno izgubiti na vremenu, a sigurno ćete uštedjeti na gorivu.

Ukoliko vaš auto ima ugrađen tempomat, svakako ga koristite da održavate stalnu putnu brzinu u vožnji van grada.

2. Aerodinamika

Automobil troši snagu motora na savlađivanje otpora vazduha, a ovaj otpor raste sa porastom brzine. Često se proizvođači hvale kako neki njihov model ima nizak koeficijent otpora vazduhu, što znači da mu treba manje snage za savlađivanje ovog otpora.

Kako bi smanjili potrošnju goriva, potrebno je da učinimo automobil koliko je moguće aerodinamičnim, tako što ćemo skinuti krovne nosače ako ih ne koristimo i zatvoriti prozore tokom vožnje pri višim brzinama.

3. Gume

Ispravan pritisak u gumama takođe igra veliku ulogu u potrošnji goriva, jer je trenje između gume i asfalta jedan od otpora koje pogon automobila mora da savlada. U slučaju preniskog pritiska, motor mora da savlada trenje na većoj površini, pa se time povećava potrošnja goriva i do 3%.

Izbor gume takođe može da utiče na ekonomičnost vožnje, pa se danas na tržištu mogu naći gume koje omogućavaju nižu potrošnju. Prilikom kupovine guma obratite pažnju na koeficijent kotrljanja, koji je naznačen na svim novim gumama. Ovaj koeficijent se kreće od A do G, tako da gume koje imaju najniži koeficijent kotrljanja imaju oznaku A. Mana ovih guma je nešto neudobnija vožnja.

4. Održavanje vozila

Neredovno održavanje vozila može podići potrošnju goriva za čak 30%. Pridržavajte se uputstava proizvođača i redovno mijenjate ulje i sve filtere. Ukoliko postoji odgovarajuće za vaš automobil, prebacite se na motorno ulje sa nižim viskozitetom. Sintetička ulja oznake 5W30 ili 5W40 imaju niži viskozitet od polusintetičkog ulja 10W40, pa motor lakše savladava unutrašnje trenje. 

Korisno je zamijeniti ili očistiti filter vazduha između dvije zamjene ulja, jer čist filter omogućava motoru da “lakše diše”. Time se postiže bolje sagorijevanje i manja potrošnja goriva, a sam filter obično nije skup.

motorna ulja 45. Akumulator

Provjerite kontakte na akumulatoru i kablove, a u slučaju da su korodirali očistite ih i zaštitite posebnim sredstvom koje možete kupiti u prodavnici auto-kozmetike. Kada se na kontaktima pojave bjeličasto-zelene naslage, oni više ne prenose optimalno struju u akumulator.

Tada alternator mora da radi pod većim opterećenjem, što dalje napreže motor i podiže potrošnju.

6. Težina

Nemojte u automobilu voziti nepotrebne stvari, jer je dodatna težina takođe otpor koji motor mora da savlada i tako povećava potrošnju. Dodatnih 50 kg povećavaju potrošnju za 2%, pa gledajte da olakšate vozilo koliko god je moguće. Naravno, ne vučemo svi 50 kg u gepeku, ali dovoljno je da izvadite alat ili dječija kolica ako ih taj dan ne koristite.

7. Klima uređaj

On koristi snagu motora za svoj rad, pa ga koristite krajnje racionalno. U toku ljetnih mjeseci, ukoliko se vozite na kraćoj gradskoj relaciji, radije vozite sa spuštenim prozorom nego da rashlađujete kabinu pomoću klime. Što je veća razlika temperature koju klima uređaj treba da ujednači, biće mu potrebna veća snaga koju će uzeti od motora, što znači veću potrošnju. Klima uređaj može potrošiti i 0,5 l goriva na pređenih 100 km.

8. Rad u praznom hodu

Lijepo je zimi sjesti u topao automobil, ali izbjegavajte da automobil dugo radi na leru. Moderni motori ne trebaju dugotrajno zagrijavanje prije kretanja i prije će se zagrijati u pokretu. Najkasnije minut nakon paljenja krenite sa vožnjom, jer je za to vrijeme ulje stiglo u sve dijelove motora i on je spreman za rad.

9. Organizacija puta

Sa malo planiranja vožnje takođe možete uštedjeti na gorivu. Poznato je da hladan automobil troši više goriva, pa pokušajte da obavite što više vožnji dok je motor zagrijan, npr. otiđite u kupovinu odmah nakon posla.

Bolje je imati jednu dužu vožnju, nego nekoliko kratkih u toku dana, jer će motor svaki put trošiti veću količinu goriva na zagrijavanje.

10. Kvalitet goriva

Dosta vozača se vodi pređenom kilometražom kao parametrom kvaliteta goriva. Što je gorivo kvalitetnije, više kilometara ćete preći sa istom količinom u rezervoaru.

Ne zaboravite da mjerač nivoa goriva u rezervoaru nije precizan instrument (greška mjerenja može biti i 1-2 litra), tako da lampica rezerve nije baš pouzdan indikator koliko je goriva preostalo u autu.

Probajte da vozite bar 3-4 rezervoara na gorivu sa iste pumpe sličnim stilom vožnje i bilježite pređenu kilometražu, a zatim probajte točiti na nekoj drugoj pumpi i uporedite rezultate.

Svi gore navedeni načini štednje zbirno mogu napraviti značajnu redukciju potrošnje, pa ih se valja pridržavati koliko god je moguće.

Na kraju, zaboravite na razne “čudotvorne” proizvode za štednju goriva koji se često reklamiraju. To se odnosi na razne “tablete” koje se stavljaju u rezervoar, magnete koji se montiraju na crijevo goriva ili posebne nastavke za usisnik vazduha. Osim tvrdnji prodavaca, nema nikakvog dokaza da ovi proizvodi zapravo štede gorivo.

Više o razlici između lož ulja i dizela možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić